Antony Blinken. Foto: Reuters
Antony Blinken. Foto: Reuters

"Ne vidimo nobenih znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja," je dejal Blinken, ki bo v nedeljo in ponedeljek na obisku v Pekingu. Dodal je, da za zdaj ni razloga, da bi ZDA spremenile svojo jedrsko držo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Lukašenko: Belorusija je začela prevzemati rusko jedrsko orožje

Ob tem je rusko nameščanje jedrskega orožja v sosednji Belorusiji označil za ironično, saj da je Putin rusko invazijo v Ukrajini utemeljil kot ukrep, s katerim želi Moskva Kijevu preprečiti pridobitev tovrstnega orožja. Odločitev beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da dopusti namestitev v svoji državi, je označil za neodgovorno in provokativno.

Biden: Rusko nameščanje popolnoma neodgovorno

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem rusko nameščanje jedrskega orožja v Belorusiji označil kot "popolnoma neodgovorno". Oceno je podal pred novinarji v vojaškem oporišču Andrews ob vkrcanju v letalo za Philadelphio, kjer je imel prvo zborovanje v okviru predsedniške kampanje.

Biden v oporišču Andrews. Foto: Reuters
Biden v oporišču Andrews. Foto: Reuters

Spregovoril je tudi o vstopanju Ukrajine v zvezo Nato in zatrdil, da pot za Kijev ne bo lahka. "Izpolniti morajo enake standarde kot druge države, zato jim tega ne bomo olajšali," je dejal Biden. Povabilo v zavezništvo za Ukrajino naj sicer za zdaj še ne bi bilo na mizi zaveznic, bi pa na prihajajočem vrhu Nata v Vilni sodelovanje lahko okrepili s prvim zasedanjem sveta Nato-Ukrajina.

Putin v petek potrdil namestitev v Belorusiji

Putin je v petek na gospodarskem forumu SPIEF v Sankt Peterburgu potrdil, da je Rusija v Belorusiji namestila prve kose taktičnega jedrskega orožja. Putinov tesni zaveznik Lukašenko je že prejšnji mesec dejal, da je Rusija začela nameščati jedrsko orožje v njegovi državi, česar pa v Moskvi vse do petka niso potrdili.

Iz Kremlja so medtem na začetku meseca sporočili, da Rusija ostaja odprta za dialog z ZDA o nadzoru nad jedrskim orožjem. Vendar pa, kot so pojasnili, v Moskvi čakajo na konkretne predloge Washingtona.