Dacia sandero je številka ena v Evropi. Foto: Dacia
Dacia sandero je številka ena v Evropi. Foto: Dacia

Dacia sandero je na dobri poti, da že drugi mesec zapored postane najbolje prodajan avto v Evropi. Po predhodnih podatkih družbe Dataforce, ki predstavlja 98 odstotkov prodaje v EU-ju ter na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem, v Švici in Združenem kraljestvu, se je mala kombilimuzina z 20.372 prodanimi enotami uvrstila pred teslo model Y (19.795). Velik skok je v februarju uspel Volkswagnovemu golfu z 19.047 registriranimi enotami.

Prodaja sandera se je v primerjavi z letom prej povečala za 15 odstotkov, tesle model Y pa za 9,6 odstotka. Tesla ima težave s sindikati na Švedskem, kar utegne vplivati na dobavo vozil in njihovo prodajo. Zaustavljena je bila tudi tovarna v Grünheideju blizu Berlina. Teslina nemška tovarna na začetku februarja po požigu bližnjega električnega droga, za katerega so odgovornost prevzeli aktivisti skrajno levičarske skupine Vulkan, teden dni ni proizvajala vozil.

Prodaja golfa se je februarja povečala za 43 odstotkov. To pomeni močan skok za kompaktno kombilimuzino, ki je bila zadnja leta prva prodajna uspešnica v Evropi. Peugeot 208 je bil četrti s 17.775 prodanimi vozili, kar je 15 odstotkov več kot lani, medtem ko je C3, mali avtomobil sestrske znamke Citroen, zaokrožil prvo peterico najbolje prodajanih vozil v Evropi.