Tarji je v letih glasbene kariere uspelo doseči skoraj neverjetno – povezala je metalsko glasbo z operno. Postala je zaščitni znak skupine Nightwish, ki jo je ustanovila skupaj s sošolcem Tuomasom Holopainenom. Ta jo je pozneje zaradi različnih pogledov na delovanje skupine odslovil od skupine. Foto: MMC RTV SLO
Tarji je v letih glasbene kariere uspelo doseči skoraj neverjetno – povezala je metalsko glasbo z operno. Postala je zaščitni znak skupine Nightwish, ki jo je ustanovila skupaj s sošolcem Tuomasom Holopainenom. Ta jo je pozneje zaradi različnih pogledov na delovanje skupine odslovil od skupine. Foto: MMC RTV SLO
Tarja Turunen
Ob 10-minuti odsotnosti pevke z odra so na svoj račun prišli predvsem najbolj vneti Tarjini privrženci, ki so od začetka do konca poskakovali v prvih vrstah, saj se je mednje spustil Oliver in jim dopustil, da so postali del skupine, s tem ko so udarjali po njegovem basu. Foto: MMC RTV SLO
Tarja Turunen
Po Mikovem 'izživljanju' na bobnih, za katerega je prejel bučen aplavz, so se mu pridružili še Christian Kretschmar na klaviaturah, Oliver Holzwarth na bas kitari, Alex Scholpp na kitari in Max Lilja na čelu. Foto: MMC RTV SLO
Tarja o mrazu in pesem Poison

"Samo jaz sem kriva za ta zimski vihar," se je takoj na začetku potožila nad vremenom Tarja, ki bi prvotno morala nastopiti pod streho Hale Tivoli. Sopranistko je pot v deželo pod Alpami zanesla v sklopu turneje Final Storm Tour 2009, na katerem predstavlja svoj aktualni album My Winter Storm.

Do tretjine polne Križanke sredi delovnega tedna je sicer nesmiselno primerjati z razprodanim koncertom skupine Nightwish, s katero se je pred štirimi leti Tarja prvič predstavila občinstvu v poletnem gledališču. Toda njen solistični "krst" je kljub temu ponudil raznovrstni repertoar: od pesmi z njenega prvega samostojnega albuma do nekaterih največjih uspešnic skupine Nightwish.

Čakanje se je izplačalo
45-minutno strmenje v grelnike (kolikor je trajalo, da so scenski delavci pripravili oder za Tarjin prihod in prihod njene skupine) je zamenjalo vreščanje mladenk v prvih vrstah. Posneti zvoki violine so naznanili prihod "prvega opernega glasu metala", ki je svoj sloves upravičevala med drugim s skladbami The Seer, Lost Northern Star in I Walk Alone.

Mraz ni obšel nikogar
Pevka je kmalu na lastni koži občutila rezek oktobrski mraz in prepustila oder virtuoznim vragolijam Mika Terrane na bobnih, ki je za kratek čas odpeljal ljubitelje težkih ritmov v tehnovode.

V videu na desni si lahko ogledate, kaj je Tarja povedala o oktobrskem mrazu in njeno priredbo Poison.

Po vrnitvi med vidno premražene oboževalce je dolgo vijolično ogrinjalo zamenjala za strogo črnino in najelegantnejša Finka po mnenju časopisa Iltalehti je začela bogatiti svoj slovenski besednjak s pomočjo zbranih, ki so jo po začetnih neuspelih poskusih naučili izgovoriti: "Fantastični ste."

Zmes starega in še starejšega
Nadaljevanje enournega pevskega ekshibicionizma je popestrila s pesmijo Cheater, ki jo je napisala s prijateljem Cristopherjem. "Za eno popolnoma drugo skupino," je dodala prvotna pevka skupine Nightwish, ki je tako s počasnejšimi težkimi ritmi umirjala že tako od mraza "trde" Križanke. Po drugi strani pa je z uspešnicami, kot je Nemo (iz albuma skupine Nightwish), in s priredbo Poison (Alice Cooper) svoj "angelski sopran" nadgrajevala s pojavnostjo in energijo na odru.

Petje med oboževalci
Manjša obiskanost v kombinaciji s hladnim vremenom pa je zakrivila, da se je Tarja po odpetem uradnem delu programa in vzklikih po vrnitvi na oder podala med ljubitelje opernega petja, vpetega v težkometalske ritme. Obdana s številnimi prenosnimi telefoni in fotoaparati je med drugim umirjala zbrane z Wisdom of Wind. Z vrnitvijo na oder pa spet razgrevala z Die Alive.

Raznolika metalska "predigra"
Pred prihodom karizmatične pevke so zbrane k poskakovanju in sočasnem mahanju z rokami vabili finski metalci Kings of Modesty in britanski metalski trio Furnaze. Ring of Fire (Johnnyja Casha) je naznanil prihod fantov in dekleta na basu. Ti so se po petih pesmih poslovili z No Stairway to Heaven.

Prihod finske zastave na oder je naznanil polurno prekinitev posnete glasbene matrice. Nastop je postregel z nekaterimi največjimi uspešnicami skupine in na trenutke popolno kitarsko preglasitev vokala. Finski duh pa je po odhodu fantov in čakanju v mrazu nadaljevala Tarja.

Nekaj utrinkov s koncerta si lahko pogledate v spodnji galeriji.


Tarja o mrazu in pesem Poison