Foto: Adrian Pregelj
Foto: Adrian Pregelj

Evrovizijska zasedba je na promocijski turneji odigrala šest koncertov, med drugim tudi na predevrovizijskih zabavah v Londonu in Barceloni. Fantje so navdušeni nad odzivom tuje javnosti, ki je slovenski izbor za največji glasbeni dogodek leta dobro sprejela. "Glede na odziv občinstva nam finale ne uide," je prepričan Nace Jordan.

Fantje so pred nastopom samozavestni. Foto: EPA
Fantje so pred nastopom samozavestni. Foto: EPA

Slovenske rokerje je navdušilo predvsem dejstvo, da so se glasilke tujih oboževalcev Evrovizije ob prepevanju skladbe Carpe Diem tresle v slovenščini: "Jaz še kar ne morem verjeti, koliko ljudi nas je prišlo poslušat in koliko jih je prepevalo v slovenščini. Bil sem v avli, ko je štiriletni fant iz Španije Bojanu prepeval našo skladbo v slovenščini," je dodal za MMC. Joker Out so na nastopih po Evropi spoznali skorajda vse delegacije, ki se bodo borile v Liverpoolu, razen treh, ki se niso udeležile nobenega izmed predevrovizijskih dogodkov.

Čeprav priznavajo, da gre pred tako pomembnim nastopom z roko v roki tudi nekaj strahu, so samozavestni in verjamejo v svoje sposobnosti. Gotovo bodo na končno uvrstitev vplivali tudi napori na promocijski turneji: "Zdaj, ko smo še bolj spoznali Evrovizijo, gremo suvereno naprej," so povedali.

Računajo na finale

Na promocijski turneji so se fantje skupine Joker Out udeleževali večjih, z Evrovizijo povezanih dogodkov, dajali intervjuje, se srečevali z oboževalci in svojo pesem (z njo pa tudi Slovenijo) predstavljali na radijskih postajah in koncertih. Kot je pričakovati, so se po nekaj tednih skoraj neprekinjenega potovanja po Evropi domov vrnili utrujeni in polni evrovizijskih vtisov. V Liverpool zasedba potuje z visokimi ambicijami, ki pa imajo dobre temelje – dozdajšnji odziv občinstva in medijev: "Zavedamo se, da smo v mehurčku, da je publika, ki glasuje, zelo nepredvidljiva, a vse manj kot preboj v finale bo za nas veliko razočaranje."

Fantje pravijo, da je njihova največja konkurenca najverjetneje nekdanja zmagovalka Loreen.

Sodelovanje z dvakratnim grammyjevcem

Že v petek oboževalce mlade zasedbe čaka prava poslastica, saj bodo v angleškem jeziku izdali skladbo Novi Val (New Wave) skupaj z angleškim pevcem, skladateljem in producentom Declanom Patrickom MacManusom, bolj znanim kot Elvis Costello. Dvakratnemu dobitniku nagrade grammy in članu rokovske hiše slavnih je bila skladba Novi val tako všeč, da je na svoj način obdelal Cvjetićaninov angleški prevod besedila skladbe. "Lepa zgodba je to sodelovanje, moramo se še spoznati v živo," so dodali člani zasedbe.

Sorodna novica Joker Out po evrovizijski turneji: Vse manj kot preboj v finale bo za nas veliko razočaranje

"Elvis Costello je za nas zelo poseben človek in izvajalec na več ravneh. Sam po sebi je legendarno ime in dvakratni grammyjev nagrajenec. Že to, da posluša našo glasbo in se ga je tako dotaknila, da bi sodeloval z nami, nas zelo osrečuje. Poleg tega je nastopil tudi v filmu Austin Powers, od koder izhaja glasbena zvrst, ki jo igramo – shagadelic rokenrol," zaupa Kris Guštin.

Prihaja tudi album z angleškimi različicami skladb

Kot sta povedala Kris in Nace, je bilo sodelovanje ravno pred evrovizijskim nastopom "zapisano v zvezdah," saj je tudi legendarni glasbenik Liverpoolčan.

Duh skladbe ostaja zelo podoben prvotni različici, a je nekoliko resnejši. Joker Out so svoj del videospota za skladbo posneli v Liverpoolu, Elvis pa v New Yorku. "To je za nas novo obdobje, predvsem z vidika internacionalizacije. Na albumu New Wave bodo samo angleški prevodi že obstoječih skladb," pojasnita Kris in Nace.