Obiskovalci Bruca so se tudi letos zabavali po svoje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Obiskovalci Bruca so se tudi letos zabavali po svoje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bruc 11
Po besedah organizatorjev se je na Gospodarskem razstavišču zbralo malo več kot 5.100 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tabu
Zbrani pod glavnim odrom so se najbolj razživeli med nastopom Tabujev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vlado Kreslin
Eden izmed koncertno najbolj dejavnih glasbenikov pri nas Vlado Kreslin se je ustavil tudi na Brucu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
DMP
DMP je sklenil dogajanje na glavnem odru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
The Tide
Prijetno so osvežili dogajanje na Brucu člani skupine The Tide. Foto: MMC RTV SLO
Prisega
Nekaj minut čez polnoč je sledila tradicionalna prisega brucev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Največje študentsko brucovanje - Bruc - je že enajsto leto gostilo vse (večne in bodoče) študente, ki si začetka študijskega leta ne predstavljajo brez zabave ob zvokih svojih priljubljenih skupin. Sinoči se je na Gospodarskem razstavišču kljub muhastemu in deževnemu večeru, ki se je prevesil v hladno noč, zbralo po besedah organizatorjev malo več kot 5.100 obiskovalcev. Po pogovorih z vsakoletnimi obiskovalci pa so nam ti potrdili, da je bil obisk precej manjši kot npr. preteklo leto.
Obiskovalci so letos za svojo vstopnico v predprodaji morali odšteti sedem evrov, v ponedeljek in torek se je cena dvignila na osem evrov, na sam dan dogodka pa so vsi oklevajoči morali odšteti le za vstop dvanajst evrov. Tradicionalno "kampiranje" s kozarčki v roki pred Razstaviščem je letos močno okrnil dež. Zato pa je bil toliko bolj strog pregled vsakega posameznika, ki je prišel na samo prizorišče. Ne čez kontrolo enega, kar čez dva ali tri varnostnike je bilo treba priti pred krajšim šprintom z dežja pod streho. Tistih pravih nepreglednih kolon letos ni bilo zaslediti, še najbolj je bil vhod zapolnjen med 22.30 in 23.30.
V notranjosti so se zbrani lahko osvežili z najrazličnejšimi alkoholnimi substancami, katerih cena se je gibala od tri pa do šest evrov, in seveda z navadno vodo, za katero so morali odšteti 1,5 evra, za tisto z okusom pa dva evra.
Letos je Bruc potekal na treh prizoriščih. Organizatorji - študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) - so poleg glavnega in elektronskega odra za obiskovalce pripravili na ploščadi pred halo A2 tudi športne in zabavne igre. Hkrati pa je bilo to najbolj "prizadeto" mesto, kar zadeva obisk, saj je dež pregnal marsikaterega obiskovalca v dvorano.
MMC se je dogajanju pod glavnim odrom pridružil po nastopih Heretic in Can of bees, in sicer na nastop skupine The Tide. V primerjavi s prvonastopajočimi se je okoli 200 obiskovalcev še najbolje odzvalo na malce bolj (sorazmerno) znane pesmi, kot sta Desire in Snow. Vsekakor pa je tudi tokrat njihov nastop odlikovala frontmanova poosebljena vživetost v nastop.

"Publika zahteva določene bende, The Tide ali kateri koli drugi bend bi lahko nastopili kasneje, če bi dobili priložnost. Tajming je takšen, kot je. Ne bi se rad pritoževal. Ne bi radi nastopali ob treh zjutraj, sploh ob takšni organizaciji, kot je brucovanje. Osebno mi ni po godu, ker je preveč bendov in preveč natempirano. V pol ure sem imel zelo veliko težav s sestavo repertoarja. Kako predstaviti The Tide na v tako kratkem času? Težko. Ker mi funkcioniramo na dolgi rok," je za MMC dejal pevec skupine Tomaž Štular in ob tem razkril, da so se celo pogovarjali, da bi v šali odigrali samo svoje počasne skladbe, kar se potem ni zgodilo.

Zlatko na kratko
S svojimi osmimi skladbami, kolikor je tudi trajal njihov repertoar, so pripravili lepo izhodišče za edinega raperja na brucevanju, Zlatka, in njegove (močno okrnjene) Optimiste. Zbrane je grel z uspešnicami, kot so V iskanju sreče, Mi je žal, Zlato ti daje sijaj, Ne pozabit Gaze ...

Njegovo rapanje na matriko ob spremljavi Cazzafure in spremljevalnih vokalov Senidah (bolj znane kot prvi glas skupine The Muff) je ob še vedno precej prazni dvorani, v kateri je stal glavni oder, poudaril po besedah številnih obiskovalcev največjo obstransko težavo večera - ozvočenje. Medtem ko so zbrani pod odrom lahko razumeli le kakšni dve Zlatkovi besedi na tri rime, je bilo malce bolje ob straneh in čisto zadaj.
Harmonika je tudi tokrat našla svoje mesto
Ozvočenje se je v nadaljevanju - predvsem na račun tega, da so imeli tonski mojstri pod svojimi rokami več kot dve liniji - izboljšalo. K temu pa so najbolj pripomogli prav zbrani, ki so peli največje uspešnice Vlada Kreslina ter skupin Tabu in Društvo mrtvih pesnikov.
Dvajset minut čez enajsto zvečer se je na oder povzpel prekmurski gospod s črno kitaro in s svojimi Malimi bogovi z značilnim uvodom "kuku". Čas, rojen za dva je zvabil še večjo množico ljudi sinočnjega večera pred glavni oder. Takoj v nadaljevanju se mu je pri skladbi Cesta na odru pridružil še harmonikar Gašper. "Harmonika vedno vžge. Tukaj morda v malce drugačni obliki, kot jo poznajo pri Avsenikih, ampak v Kreslinovi zasedbi to vedno vžge," je za MMC pojasnil Gašper.
Kreslin je znova začel svojo partijo osvajanja množice, in sicer z zimzelenimi skladbami, ob katerih le redki niso zapeli. Po Razstavišču so se tako slišali vzkliki ob skladbah Nekega jutra, ko se zdani, Tvoje jutro, Od višine se zvrti.

"Mladina ima bolj odprta srca in ni toliko obremenjena z vsem, kar je okoli in s svojimi leti," je razliko med nastopi na študentskih zabavah in festivalskih koncertih pred starejšo publiko - ki se po njegovem mnenju pozneje odpre - pojasnil Kreslin, ki velja za edega najdejavnejših koncertnih glasbenikov pri nas ta hip.
Izostala pa niso niti nežna prepevanja ob Preko Mure preko Drave vse do Abel in Kajn. "Ob počasnih se zasanjajo, ob hitrih želijo žurirati. Ampak, kakor koli obrneš, vedno najbolj dol padejo na počasne," je svoja opažanja delil Kreslin.
Tabu znova na Brucu
Po njegovem nastopu je sledila tradicionalna slavnostna prisega brucev in norija tesno stisnjenih prvih vrst, ki jo je sprožil prihod skupine Tabu. Ne samo, da so zbrani (vsaj najvztrajnejši v prvih vrstah, seveda so se našli tudi tisti, ki jim je varovalna ograja služila kot opora za krajši počitek) do zadnje besede znali njihove največje uspešnice, še preden je v skupino prišla njihova nova pevka Tina, ampak za razliko od preteklega leta so že od prve skladbe večera Moje luči peli in skakali sinhrono s pevko.

Oblak za dva, 42, Supersong ... poznali so vse uspešnice z njihovega zadnjega albuma 42. Pevka je izkoriščala njihovo poznavanje Divje, Ocean, Adrenalin ... in jim prepuščala petje. Vrhunec večera je napovedal sprehod po črno-belih tipkah in uvod v najbolj predvajano skladbo prvega polletja po raziskavi inštituta IPF Poljubljeno, ko je naravnost zavreščalo.
Angel, na začetku malce prearanžirana Dobra vila, Lahko sem srce in kot dodatek priredba Rihannine uspešnice Only Girl pa je le potrdil, da so organizatorji dobro vedeli, koga morajo postaviti na oder, da bo ta poskrbel za zadovoljitev vseh okusov.
Množica se je po nastopu skupine Tabu okoli druge ure ponoči še dodatno razkropila pod glavnim odrom. Znova je bil najbolj neprijeten kraj, če ste se (kadar koli) znašli tam, prehod med glavnim in elektronskim odrom, kjer se prerivanju niste morali izogniti, pa čeprav ste se trudili.

Plesno razpoloženo četrtkovo jutro
Na glavnem odru se je pred prihodom Društva mrtvih pesnikov (DMP), za katere se je začela "jutranja izmena" - se je pošalil za MMC pevec skupine Alan Vitezič, zaslišala še V dolini tihi, ki je prevzela zbrane pod odrom, glavnina pa se je preselila na plesišče pod elektronskim odrom. Ker so zaplesali ob ritmih Belteka in Funkermana. Še prej pa so jih ogrevali Mike Vale, Vibe tonight in DJ Igla.

Najvztrajnejši so tako za opravljanje svojega "izpita" vztrajali vse do četrte ure zjutraj, medtem ko se jih je večina razkropila po nastopu Tabujev. "Lahko noč, bruci. Uživajte jutri," se je od razgretih obiskovalcev poslovila Tina.