Foto: Reuters
Foto: Reuters

Organizatorji enega najdlje trajajočih tednov mode na afriški celini so se odločili za vrnitev v gozd kruhovcev, da bi udeležence spomnili na odgovornost modnega sveta, da deluje na trajnosten način.

Tekstilna proizvodnja letno ustvari 1,2 milijarde ton emisij ogljika, če se bodo zdajšnje stopnje nadaljevale, bi lahko industrija do leta 2050 ustvarila več kot četrtino svetovnih emisij, kaže študija fundacije Ellen MacArthur iz leta 2015.

V boju proti temu teden mode v Dakarju promovira izključno lokalno izdelane kreacije.

"Uporabljala sem samo tkanine, izdelane v Afriki, torej ročno tkane ali naravno ročno barvane, ali industrijske, a še vedno izdelane v Afriki ... Imamo na primer etiopske kavbojke, imamo ročno barvane modele iz Slonokoščene obale, imamo čudovit organski bombaž, ki je etiopski," je povedala oblikovalka Hortense Mbea, ki je navdih za kolekcijo Intore našla v tradicionalnem ruandskem plesu.

Ndiaye, znana po svoji blagovni znamki Adama Paris, je ustvarila tudi prvo revijo tedna črne mode v francoski prestolnici, rutinsko dodaja progresivne teme senegalskemu modnemu dogodku. Prepletenost in vključenost več stvari, ne le telesa, je izbrala kot eno od letošnjih tem: "Nočem živeti z modo, kot nam narekuje evropski diktat. Želim si ženske, ki predstavljajo toliko različnih stvari, več kot le telesa."