Številni gostje so nosili kreacije s podpisom pokojne oblikovalke. Foto: Reuters
Številni gostje so nosili kreacije s podpisom pokojne oblikovalke. Foto: Reuters

Londonska katedrala Southwark je bila v četrtek polna zvezdniških obrazov, ljudi iz sveta mode in drugih znanih Britancev, ki so se tik pred začetkom londonskega tedna mode prišli poklonit nedavno umrli legendi britanske mode Vivienne Westwood.

Med drugim so na slovesnost prišli igralke Vanessa Redgrave s hčerko Joely Richardson, Helena Bonham Carter in Elle Fanning, pa glasbeniki Simon Le Bon, Nick Cave in Bob Geldof ter sloviti modni obrazi, kot so Victoria Beckham, Kate Moss, njena hči Lila Grace, Lily Cole in drugi, v ospredju pa je bil seveda pokojničin mož in sodelavec Andreas Kronthaler.

Številni so prišli oblečeni v kreacije legendarne oblikovalke in aktivistke, ki se je poslovila 30. decembra lani, stara 81 let. Tako ni manjkalo karirastih vzorcev, njenih slovitih platformnih čevljev in škornjev, ki spominjajo na piratske.

Kot omenjeno, je bila spominska slovesnost uvod v petdnevni londonski teden mode, ki bo letos posvečen prav Westwood. Ta je bila sinonim za punk rock 70. let, večna upornica in aktivistka, ki ni nikoli skrivala svojih stališč – pa naj je bilo to o podnebnih spremembah, na katere je opozarjala že pred desetletji, o uničevanju okolja onesnaževanja ali v podporo ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu.