Gutierrezova je v četrtek na svojem Instagramu objavila fotografijo suknjiča Ralph Lauren, za katerega je navedla, da si je prisvojil vzorce mehiških staroselskih ljudstev Contla in Saltillo.

"Hey, Ralph: Vemo, da imaš res rad mehiške vzorce. Ampak s kopiranjem teh vzorcev si kriv plagiatorstva, kar je nezakonito, pa tudi nemoralno," je zapisala soproga mehiškega predsednika.

"Vsaj priznaj. In upam, da bodo avtohtone skupnosti, ki dejansko ustvarjajo te vzorce z ljubeznijo, in ne zaradi milijonskih dobičkov, dobile ustrezno odškodnino," je še dodala.

Gutierrezova je častna direktorica Koordinacijskega sveta za zgodovinski in kulturni spomin Mehike, ukvarja pa se z umetnostjo, kulturnim pisanjem in poučevanjem.

Le nekaj ur po objavi so pri Ralph Laurenu izdali opravičilo in zapisali, da so "presenečeni", da je omenjeni izdelek še vedno v prodaji, potem ko naj bi že pred meseci naročili, da se ga umakne s polic.

Prvi par Mehike. Foto: Reuters
Prvi par Mehike. Foto: Reuters

"Globoko obžalujemo, da se je to zgodilo, kot vedno pa smo odprti za dialog, kako se lahko izboljšamo," so sporočili.

Ob tem so se zavezali, da bodo vse nove izdelke s staroselskimi vzorci ustvarili po modelu "zaslug in sodelovanja" s staroselskimi skupnostmi.

Na udaru tudi Zara in Mango

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki je predsedniški stolček zasedel leta 2018, se je v svoji volilni kampanji zavezal, da bo zaščitil dediščino mehiških staroselcev.

Mehika se je sicer v preteklosti zapletla že v vrsto sporov zaradi podobnih primerov z modnimi znamkami, kot so Zara, Shein in Mango.

Leta 2020 se je francoska oblikovalka Isabel Marant opravičila zaradi uporabe vzorca ljudstva Purepecha iz severovzhodne Mehike, potem ko je naletela na ostre kritike kulturne ministrice Alejandre Frausto Guerrero.