Angleška kuhinja ni le fish and chips se strinjajo lastniki lokalov z angleško hrano. Foto: Epa
Angleška kuhinja ni le fish and chips se strinjajo lastniki lokalov z angleško hrano. Foto: Epa
Čaj
V lokalih strežejo tako angleške čaje kot piva. Foto: Epa

Angleška kuhinja ne velja za presežek kulinarike. Poznana je predvsem po krompirčku in ribah (fish and chips) ter angleškem pivu. Kljub temu pa Christina ni edina Nemka, ki je navdušena, da se v njihovi državi odpira vedno več angleških barov in trgovin.

33-letnica je postala redna stranka bara East London, ki so ga sredi maja odprli v centru Berlina. Tja se zdaj večkrat odpravi na angleška jajčka, zrezek, pito iz ledvičk, mesno pito, pečen fižol, yorkshirski puding, čaj in angleško svetlo pivo. Je ena izmed vedno bolj številnih Nemcev, ki angleške kuhinje ne dojemajo več kot le fish and chips in se ji ne posmehujejo.

V East Londonu si lahko tako vsi nemški ljubitelji angleške kuhinje in vsi Angleži, ki živijo v nemški prestolnici, privoščijo popoln angleški zajtrk za 9,50 evra, steklenico angleškega piva za 4,50 evra in angleški čaj za 2,90 evra, poroča Guardian.

To pa ni edina angleška ponudba v Berlinu. V Neuköllnu, hitrorastočem predelu glavnega mesta, stoji bar Das Gift, kjer nudijo veliko izbiro škotskih piv. "Večina strank, ki kupuje pivo, je Nemcev in vsi jih z veseljem preizkušajo, saj škotska piva v Nemčiji niso pogosta," je povedala lastnikova žena Rachel.

Prav tako po Angliji zadiši v okrožju Kreuzberg, kjer Jim Hudson vsak dan strankam razlaga, kaj je clotted cream (neke vrste smetana). Bar Hudson's Jim upravlja s svojo ženo Katie, ki skrbi za peko angleških slaščic. Pravita, da se počutita kot ambasadorja angleške kuhinje in da ljudje angleške hrane ne poznajo dovolj dobro in zato menijo, da je enolična in slaba.

Katie je dejala, da so za promocijo angleške kuhinje zaslužni predvsem nemški novinarji, ki so pristopili k njima in njima podobnim ter slavni kuhar Jamie Oliver. S tem se strinja tudi lastnica East Londona Nadine Sauerzapfe, vendar pa pravi, da pri njej ne boste našli jedi po njegovih receptih: "Zame so njegove jedi preveč mediteranske."