Ob plačilu enega evra iz avtomata takole prileti bageta. Foto: www.youtube.com
Ob plačilu enega evra iz avtomata takole prileti bageta. Foto: www.youtube.com
Bageta
Bageta je eden nujnih dodatkov francoski prehrani. Foto: EPA

V Franciji spoštujejo svoj kruh, bagete, te tanke in dolge štruce kruha, narejene po receptu, ki je zapisan celo v francoski zakonodaji, pa imajo v francoski družbi prav posebno mesto. Sveža bageta za zajtrk je poseben obred, ki se mu Francozi le s težavo odpovejo, prvi ugriz v svež kruh z maslom in marmelado pa je poseben užitek. Francozi obiščejo pekarne tudi dvakrat na dan, vse samo, da bi bile bagete sveže in hrustljave.

Zato je toliko bolj nenavadna ideja, ki jo je dobil eden od pekov. Domislil se je namreč, da bi bagete prodajali kar na avtomatu. Jean-Louis Hecht je izkoristil dopustniško obdobje, ko številni od 33.000 francoskih pekov čez poletje zaprejo svoje pekarne, in v Parizu postavil prvi avtomat za bagete. "To je pekarna prihodnosti," je Hecht povedal za agencijo AP. "Odgovarja resničnim potrebam ljudi, tistih, ki delajo ponoči ali se na delo odpravijo navsezgodaj zjutraj. Kadar koli bodo lahko dobili svežo bageto. Zame je to prednost," je še dodal Hecht.

Dva avtomata, 24 ur na dan sveže bagete
Hecht je zaenkrat postavil dva avtomata, enega v bližini svoje pekarne v pariškem 19. okrožju, drugega pa v mestecu Hombourg-Haut na severovzhodu države blizu meje z Nemčijo, kjer ima prav tako podružnico svoje pekarne. Bagete so, preden jih vložijo v avtomat, delno pečene, ko pa kupci v avtomat vržejo en evro, se zapečejo do konca in h kupcu priletijo tople, dišeče in sveže.

Hecht je idejo za bagete iz avtomata prvič dobil pred dvema letoma. Kot večina pekov je tudi on živel nad svojo pekarno, kjer ga je pogosto zmotilo trkanje strank na vrata pekarne, tako zjutraj kot zvečer, ali bi lahko dobili svež kruh. "Moja žena je takrat rekla, da nikoli ne bova imela miru, zato sem se domislil, da pred pekarno postaviva avtomat za kruh, in naju bodo pustili pri miru," pojasnjuje Hecht.

Marc Nexhip iz pariškega sindikata pekov je priznal, da še ni pokusil bagete iz avtomata, a je za AP povedal, da ni prepričan, da se da ohraniti enak okus kot pri sveže pečenih bagetah. "Mogoče so dobre 15 minut, zagotovo pa ne več ur," je dejal.

A Hecht ostaja optimističen. "To je kot z bankami. Prej so vsi stali v vrstah, zdaj pa vsi uporabljajo bankomate. Enako bo s kruhom. Danes vsi kupujejo kruh v pekarnah, jutri pa bodo začeli uporabljati moj avtomat," je prepričan. In res je, julija so na avtomatu v Hombourg-Hautu prodali kar 4.600 baget.

"To bo konec tradicionalnih pekarn"
"Bagete so naš glavni dodatek vsem jedem," je za Independent povedal Jean-Luc Avel, lastnik manjše pekarne v pariškem St-Germain-des-Presu. "Zato morajo biti kar se da sveže, a ljudem ni težko stopiti do pekarne dvakrat na dan, saj so navajeni," je še dodal in priznal, da je zelo verjetno, da se bodo številni Francozi navadili na avtomate in dejstvo, da lahko dobijo sveže bagete 24 ur na dan. "To bo konec tradicionalnih pekarn," je še povedal Avel.