Mladi Britanci kot prostovoljci v množicah 'osvajajo' države tretjega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mladi Britanci kot prostovoljci v množicah 'osvajajo' države tretjega sveta. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za mnoge je prostovoljstvo dobra izkušnja in lepa popotnica za življenje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Mladi, ki načrtujejo "vrzelno leto (ang. gap year, gre za zlasti v Veliki Britaniji priljubljeno obliko potovanj za mlade, ki leto dni med srednjo šolo in univerzo izkoristijo za potovanja v eksotične dežele kot prostovoljci), bi se morali osredotočiti na to, kaj lahko svojim gostiteljem ponudijo, da bi odvrnili od mnenja, da je prostovoljstvo zgolj nova oblika uveljavljanja moči, piše v poročilu vodilni britanski thinktank Demos.
Tisti, ki skrbno izberejo projekte, pri katerih sodelujejo, bodo najverjetneje najbolje izkoristili svoj čas, pri tem pa najbolj pripomogli k ovrženju mnenja, da so njihova potovanja zgolj koristoljubna, piše poročilo.


Devet od desetih mladih, ki jih kje zajela Demosova anketa, je povedalo, da se jim je po prostovoljstvu v državi v razvoju izboljšala njihova samozavest, zaupanje vase in občutek za motivacijo. A industrija vrzelnega leta za zahodne družbe predstavlja večmilijonski posel, ki stane prostovoljce med 1.500 in 4.500 britanskih funtov za zgolj dvomesečno izkušnjo. Eden izmed petih ljudi, ki so si vzeli vrzelno leto, meni, da njihova prisotnost v kraju, ki so ga obiskali, ni pomenila nobene pozitivne razlike v življenjih tistih okoli njih.

Jonathan Birdwell, avtor Demosovega poročila, je dejal, da je slabo premišljeno vrzelno leto lahko dokazano celo slabo za lokalne skupnosti in britanske odnose z drugimi državami. "Obstaja nevarnost, da taki programi širijo negativne stereotipe o zahodnem 'kolonializmu' in 'dobrodelnosti': nov način za Zahod, da uveljavi svojo moč," je dejal. Ob tem je še dodal, da "projekti, za katere se ne zdi, da imajo koristi in ne predstavljajo plusa za lokalne skupnosti na tujem, pustijo prostovoljce nemotivirane in razočarane".

Ključni dejavniki za uspeh
Po Demosovi raziskavi sodeč, obstajajo ključni dejavniki, ki pripomorejo k uspehu vrzelnega leta. Ob tem predlagajo, da se ti dejavniki čim bolj upoštevajo. Predlagajo, denimo, program, po katerem bi mladi tudi po prihodu domov nadaljevali delo, ki so ga začeli na tujem. Obstajati bi moralo tudi uvajanje pred odhodom, da bi mlade naučili pomembnih veščin.
Poročilo ugotavlja, da je tipični britanski prostovoljec v tujini mlad, premožen, belopolt in ženskega spola, čeprav so tisti manj usposobljeni in tisti iz manj premožnih družin vrzelno leto najbolje ocenili.