Ameriški predsednik Obama je v začetku leta naredil prvi korak za oživitev diplomatskih vezi med ZDA in Kubo. Foto: EPA
Ameriški predsednik Obama je v začetku leta naredil prvi korak za oživitev diplomatskih vezi med ZDA in Kubo. Foto: EPA
Robert Whitely, predstavnik ameriških turističnih agencij
Kuba
Kubanska mladina na havanski plaži Malecon. Foto: EPA
Kuba
Mlada Kubanca na avtomobilu ameriške izdelave, ki bi v domovini najverjetneje veljal za 'muzejski primerek'. Foto: EPA

Ameriške turistične agencije so priredile videokonferenco s kubanskimi turističnimi delavci v Havani, da bi preverile, ali so Kubanci pripravljeni na naval ameriških turistov, če bi umaknili prepoved potovanja Američanov na Kubo, o kateri razmišlja ameriški kongres.

"Američani si resnično želijo videti Kubo," je povedal Robert Whitely, predsednik Ameriških turističnih agencij, ki skupaj z Nacionalno turistično zvezo upravlja 75 odstotkov turističnih paketov na Karibe. "Predvidevamo, da bo v prvem letu po umiku prepovedi na Kubo odpotovalo vsaj 850.000 Američanov," je povedal Whitely.

Ta številka ne vključuje 480.000 Američanov, ki naj bi Kubo obiskali v okviru križarjenj po Karibih, ko (in če) bodo ameriške ladje spet lahko pristale tam, pa 480.000 kubanskih Američanov, ki bodo vsako leto obiskali sorodnike na Kubi, je povedal predstavnik kubanskih turističnih delavcev. Kuba v naslednjih šestih letih načrtuje gradnjo 30 hotelov s pomočjo tujih vlagateljev, s čimer bodo obstoječim 48.600 nastanitvenim možnostim dodali še 10.000 sob, zgradili bodo tudi golfigrišča, je povedal Miguel Figueras, vrhovni svetovalec kubanskega ministra za turizem.

Najpriljubljenejša karibska destinacija v 50.
Kuba, najbolj priljubljena ameriška karibska destinacija pred Castrovo revolucijo leta 1959, je bila "igrišče" Američanov v 50. letih, ko je mafija upravljala z igralnicami in bordeli v Havani, ki jih je nato Castro zaprl. Ko se je Kuba začela nagibati proti komunizmu, je Washington pretrgal diplomatske vezi, vzpostavil trgovinske in potovalne omejitve in kubanska turistična industrija je za tri desetletja tako rekoč izumrla.

Nato pa so se obiskovalci vrnili, a so začeli prihajati z drugih koncev sveta. Letos je Kubo obiskalo okrog 2,5 milijona turistov, predvsem iz Kanade in Evrope, je povedal Figueras, ki je namignil, da ameriška podjetja zaradi prepovedi potovanj na Kubo zaslužijo milijardo dolarjev na leto manj, kot bi lahko. Na račun kubanskih ocen o morebitnih dveh milijonih Američanov, ki naj bi letno obiskali Kubo v prihodnosti, naj bi ameriške letalske družbe zaslužile 600 milijonov, turistične agencija pa 300 milijonov dolarjev na leto, je še dodal.

Obama že omehčal sankcije
Ameriški predsednik Barack Obama je že napovedal, da si želi izboljšati vezi s komunistično Kubo, in omilil omejitve obiskovanja in družinskih srečanj kubanskih Američanov na otoku, ki jih je uvedla Busheva vlada. A če se bodo ameriški turisti sploh lahko vrnili na Kubo, je odvisno od debate v kongresu, kjer nasprotniki vztrajajo, da sankcij ne bi smeli umakniti, dokler Kuba ne osvobodi političnih zapornikov in uvede demokratičnih reform v enostrankarski državni ureditvi. Prepričani so, da bo oživitev ameriškega turizma še okrepila komunistično vlado predsednika Raula Castra, ki je lani nasledil oslabelega brata Fidela.

Zakonski predlog za umik prepovedi potovanja na Kubo, ki je nastal pod okriljem demokrata Billa Delahunta iz Massachussestsa in republikanca Jeffa Flaka iz Arizone, ima za zdaj 195 podpornikov v hiši kongresov, torej 23 glasov premalo. Podoben zakonski predlog v senatu ima podporo ključnih senatorjev, kot je republikanec Richard Lugar iz Indiane, a potrebuje 60 glasov, da bi ga sprejeli.

Phil Peters, strokovnjak za Kubo z Inštitua Lexington, pravi, da bo šlo pri debati na nož, bo pa treba počakati vsaj do pomladi, ko se bodo z zadevo ukvarjali.

Robert Whitely, predstavnik ameriških turističnih agencij