Vzpon na Sv. Jakoba traja približno eno uro. Foto: www.preddvor.si
Vzpon na Sv. Jakoba traja približno eno uro. Foto: www.preddvor.si
Grad Turn
Grad Turn je zdaj preurejen v dom starejših občanov.

Najvišje, na višini 960 m na zahodnem grebenu Potoške gore, je Sv. Jakob, ki mu je za ozadje Zaplata s skrivnostnim Hudičevim borštom.

Najpogostejši dostop na Jakoba je iz Preddvora, mimo gradu Turn, v katerem se je rodila prva slovenska pisateljica Josipina Turnograjska (v njem si lahko ogledate njeno lepo urejeno spominsko sobo). Pod gradom sta njena grobnica in spomenik. Danes v njem v mirnem naravnem okolju domujejo starejši občani.

Med vzponom si lahko odpočijete že na klopci na Josipininem razgledniku, kamor je pogosto zahajala, občudovala naravo in ustvarjala svoja romantična besedila.

Po dobri uri hoje po označeni gozdni poti pridete na vrh, kjer vas pozdravita cerkev sv. Jakoba z gotskimi freskami iz 15. stoletja in planinski dom. Hudičev boršt za njim je videti povsem blizu, vendar je do njega treba daleč naokrog čez Potoško goro, saj neposreden dostop preprečuje globoka dolina.

Z razgledne planjave pred planinsko kočo se odpira razgled po ravnici proti Kranju, prepredeni s številnimi potmi in kolovozi med lepo obdelanimi njivami in pokošenimi travniki.

Počitek ob jezeru
Ob povratku se prileže še postanek v Preddvoru, kjer ob manjšem umetnem jezeru Črnava stoji graščina Hrib, preurejena v gostinski in hotelski objekt. Jezero je poleti primerno tudi za kopanje in veslanje.

Pri graščini so ostanki arboretuma, v katerem posebej izstopajo sekvoje in cedre. Morda boste naleteli na poročni obred - pari se pogosto odločijo za obred v Preddvoru zaradi znamenitega dvostranega gabrovega drevoreda, skozi katerega se tradicionalno sprehodita mladoporočenca in si s tem menda zagotovita 50 let zvestobe.

Ideja torej za prijeten družinski izlet, ob poti nazaj proti Kranju pa tudi ne manjka dobrih gostiln, kjer si lahko privoščite zasluženo kosilo.

RTV SLO/K. P.