V Trapaniju na Siciliji ne bo nič z lizanjem 'gelata' v kornetu ... Foto: EPA
V Trapaniju na Siciliji ne bo nič z lizanjem 'gelata' v kornetu ... Foto: EPA
Gneča na italijanskih plažah vrhunec doseže avgusta, že vročinski val pred dnevi pa je poskrbel za tisto pravo italijansko vzdušje 'brisače ob brisači'. Foto: EPA

To so samo tri v širokem naboru prepovedi, s pomočjo katerih Italijani letos na račun turistov polnijo občinske blagajne. V tej državi namreč nič hudega sluteči turisti nevede kršijo več kot 150 takšnih in drugačnih "lokalnih razglasov".

Najstrožji na severu
Prepovedi se sicer vrstijo na plažah in v starih jedrih slikovitih mest po vsej državi, a najbolj zagrete pri narekovanju ljudem, kaj lahko počnejo in česa ne, so oblasti na severu Italije. Je to morda povezano z jasno izraženo željo desničarske Severne lige, da "počisti" italijanske ulice?

Hranjenje golobov v beneških lagunah ali v toskanski pokrajini Lucca ni priporočljivo, saj vas lahko doleti do 500 evrov kazni. V ligurijskem kraju Lerici ni dovoljeno hoditi v kopalkah po ulicah ali obešati mokrih brisač na balkonih, v kraju Pordenone na severovzhodu Italije pa se zaročenci ne smejo prepirati v javnosti.

Na plaži Dante v Ravenni je prepovedano bolj ali manj vse - od hranjenja golobov do glasne glasbe, razdeljevanja reklamnih letakov in kopanja brez zgornjega dela kopalk.

Na otoku Capri vas denarna kazen čaka, če po tlakovanih ulicah "razbijate" z lesenimi sandali, 500 evrov pa vas lahko stane tudi poljubljanje v avtomobilu v mestu Ebola na jugu Italije.

Policisti neizprosni
Turisti tudi ne smejo računati na to, da bodo italijanski policisti zamižali na eno oko. Neka 54-letna gospa je morala na primer plačati 100 evrov, ker je sedla na stopnice spomenika na enem od trgov v Brescii, mlajši moški pa je v kraju Gallarate v Lombardiji plačal 500 evrov, ker se je okoli polnoči po sreedišču mesta sprehajal s kozarcem piva.