Oktoberfest poleg piva vsako leto zaznamujejo tudi mične natakarice, ki kot za šalo nosijo po več litrskih vrčkov. Foto: EPA
Oktoberfest poleg piva vsako leto zaznamujejo tudi mične natakarice, ki kot za šalo nosijo po več litrskih vrčkov. Foto: EPA

Po poročanju nemškega časnika Spiegel, so prvi konec tedna (festival piva se je sicer s povorko in natočenim prvim vrčkom začel v soboto, 18. septembra) obiskovalci spili kar 520.000 litrov piva, da drugih pijač sploh ne štejemo.

Letošnja novost festivala piva je, da se po šotorih nič več ne valijo oblaki cigaretnega dima, saj je zdaj kajenje v zaprtih prostorih prepovedano tudi na Bavarskem. Organizatorji zagotavljajo, da med obiskovalci slabe volje zaradi na novo uvedene prepovedi kajenja ni. "Na splošno so novost, prepoved kajenja v šotorih, ljudje dobro sprejeli," so zapisali v sporočilu za javnost.

Vreme - najlepše darilo festivalu za rojstni dan
Sicer pa organizatorji zagotavljajo, da je v bavarski prestolnici vzdušje te dni enkratno. "Obiskovalci so izredno razpoloženi za zabavo. Sv. Peter nam je naklonil najboljše mogoče vreme za rojstnodnevno darilo," izjavo Gabriele Weishäupl, vodjo organizacije Oktoberfesta, povzema Spiegel.

Kot je znano, Oktoberfest letos praznuja 200. obletnico. Leta 1810 so prvič priredili slavje v čast poroki kralja Ludvika I. Bavarskega in Therese von Sachsen-Hildburghausen. Letos festival sicer poteka 177. - do zdaj so ga namreč odpovedali 24-krat, predvsem zaradi vojn in bolezni. Organizatorji do 3. oktobra pričakujejo okoli šest milijonov ljudi.