Oktoberfest vsako leto privabi na milijone piva in zabave že(l)jnih obiskovalcev. Foto: EPA
Oktoberfest vsako leto privabi na milijone piva in zabave že(l)jnih obiskovalcev. Foto: EPA
Župan Münchna Christian Ude je prvi vrček spil v družbi bavarskega ministrskega predsednika Horsta Seehoferja. Foto: EPA

V Münchnu se je v soboto začel tradicionalni praznik piva Oktoberfest. Odprl ga je župan bavarske prestolnice Christian Ude, ki je točno opoldne v lesen sod piva zabil pipo in z vrčkom piva nazdravil z bavarskim ministrskim predsednikom Horstom Seehoferjem.

Na spletni strani festivala si lahko ogledate dogajanje na prizorišču Theresienwiese, ki ga dokumentira spletna kamera.
Tudi tokrat za tradicionalni pivski praznik, ki bo letos trajal do 3. oktobra, vlada veliko zanimanje, saj se na prizorišče že od sobote zjutraj (no, pravzaprav so tisti najbolj zagreti prispeli že v noči s petka na soboto) zgrinjajo množice obiskovalcev. Že pred odprtjem so zato več šotorov zaradi prenatrpanosti zaprli za nove goste.

Za liter piva skoraj devet evrov
Ob lanski 200. obletnici festivala se je v Münchnu zbralo 6,4 milijona obiskovalcev z vsega sveta in organizatorji jih tudi letos pričakujejo približno toliko. Glede na to, da število popitih litrov piva vsako leto v veliki meri ustreza številu obiskovalcev, si bodo gostinci najverjetneje tudi letos zadovoljno meli roke. Za liter osvežilne pijače bo sicer treba odšteti okoli 8,60 evra, kar je 40 centov več kot lani.

Na več sto stojnicah so obiskovalcem poleg piva na voljo tudi klobase in druge tradicionalne bavarske jedi ter raznovrstna zabava, za goste pa skrbi več tisoč natakarjev, kuharjev in drugih gostinskih delavcev.

Nekaj utrinkov s prvega dne največjega pivskega festivala na svetu si oglejte v fotogaleriji.