Gostilniške mize v Grčiji zdaj pogosteje samevajo. Foto: EPA
Gostilniške mize v Grčiji zdaj pogosteje samevajo. Foto: EPA

Potem ko je bila Grčija po več desetletjih brezglavega zapravljanja prisiljena sprejeti stroge varčevalne ukrepe in zvišati davke, so se spremenile tudi potrošniške navade njenih državljanov. Organizacija za zaščito potrošnikov KEPKA je objavila raziskavo, ki je pokazala, da je kar 90 odstotkov Grkov začelo spreminjati svoje prehranjevalne navade.

Vse bolj priljubljene pa so postale tudi tem časom primerne kuharske knjige, kot so Ekonomija kuhanja in Družinska kosila za pet evrov - 110 receptov za finančno krizo. Prava prodajna uspešnica pa je tudi kuharska knjiga, v kateri so zbrani recepti iz časa druge svetovne vojne. V kuharski knjigi z naslovom Recepti za lakoto so zbrani recepti iznajdljivih Grkov, ki so morali med nemško okupacijo Aten med letoma 1941 in 1945 iznajti nove načine za preživetje.

Kaj vse namesto mesa?
Avtorica knjige Elena Nikolaidu je 18 mesecev zbirala odlomke iz tedanjih atenskih časopisov, ki so v rubriki Nasveti za preživetje dnevno objavljali domiselne recepte za pripravo hrane. Med svojim raziskovanjem je zbrala več kot 6.000 takih receptov, ki jih je nato objavila v knjigi. "Ni mesa? V mlinčku zmeljite jajčevce. Žvečite hrano tako dolgo, da se boste počutili siti. In ne pozabite drobtin z mize pospraviti v kozarec," so le nekateri izmed nasvetov iz kuharske knjige, v kateri so zbrani recepti iz težkega obdobja med drugo svetovno vojno, poroča ameriška tiskovna agencija AP.