Kot bi se pujsek smehljal ... Foto: AP
Kot bi se pujsek smehljal ... Foto: AP

V priljubljeni soseski Harajuku v japonski prestolnici Tokio se je nedavno odprl lokal Mipig Café, ki gostom ponuja točno to, kar obljublja ime – druženje s prašički. Po državi je za zdaj posejanih deset takšnih kavarn.

Ko gost vstopi v prostor, ga takoj obkrožijo mali kosmatinčki različnih barv z velikimi ušesi, prikupnimi rilčki in migajočimi repki, ki iščejo naročje, v katerem bi se pocrkljali. Kot so dejali obiskovalci, so živalce zelo čiste in nimajo vonja, tudi zelo tihe so, le tu in tam se oglasijo.

To je vrsta pritlikavih pujsov, imenovanih mikro ali mini pujsi, ki tehtajo največ 35 kilogramov in so veliki približno toliko kot pasma psa korgi. Obiskovalcem za 30-minutno druženje z njimi zaračunajo 2200 jenov (14 evrov), prihod pa je treba vnaprej rezervirati. "Vsak pujs je edinstven, vsak ima drugačno osebnost. Nekateri so precej trmasti, drugi zelo nežni," je za AP dejal vodja lokala Šiho Kitagava.

Pujske je mogoče tudi kupiti. Foto: AP
Pujske je mogoče tudi kupiti. Foto: AP

Če se kdo nad njimi še posebej navduši, jih lahko tudi kupi – za enega pujska je treba odšteti 200.000 jenov (1255 evrov). Do zdaj je tako nove lastnike našlo okoli 1300 pujskov.

"Čudovita izkušnja, zelo sproščujoča in prijetna," je dejal neki turist iz ZDA. Turistka z Nove Zelandije pa je dejala: "Prav videti je, da pujsi iščejo bližino, in z veseljem sem jih vzela v naročje." Seveda vsi obiskovalci z živalskim "dodatkom" delajo tudi selfije.

Ker so na Japonskem lokali, ki ponujajo živalsko družbo, v razmahu, so se oglasili tudi nekateri zagovorniki pravic živali, ki se sprašujejo, ali življenje v lokalu ne pomeni zanje prevelikega stresa. "Verjetno mora biti precej neprijetno, da se te iz dneva v dan dotika in boža kup tujcev. Bojim se, da so živali le orodje za služenje denarja," je dejala Sačiko Azuma, vodja organizacije PEACE, ki se je odločno zavzela za prepoved takšnih lokalov.