Služi kot opomin na vez med tradicijo, družino in praznovanjem. Foto: Reuters
Služi kot opomin na vez med tradicijo, družino in praznovanjem. Foto: Reuters

Tradicionalni festival Nakizumo je edinstven dogodek, na katerem starši pripeljejo svoje dojenčke, da se pomerijo v jokanju. Navdihnil ga je japonski pregovor, ki prvi, da jokajoči dojenčki hitro rastejo. Temelji tudi na prepričanju, da je jok znak vitalnosti in moči – jokajoči dojenčki naj bi odrasli v močne in zdrave posameznike ter odganjali zle duhove.

Lotijo se tudi dojenčkovih prvih
Lotijo se tudi dojenčkovih prvih "sumopoložajev". Foto: Reuters

Ena najbolj znanih tovrstnih prireditev poteka v templju Sensoji v Asakusi, kjer sodeluje veliko ljudi, tudi tujcev.

Na festivalu, ki se začne konec aprila in se nadaljuje tudi čez poletje ter poteka po vsej Japonski v različnih svetiščih, vlada praznično vzdušje, a mnogi dojenčki ne jokajo, zato sumoborci na različne načine spodbujajo solze. Ti jih nežno tresejo, medtem ko jih sodnik zbada, da bi izzval solze – vzklika "nake, nake, nake!", kar se v slovenščini prevede v "joči, joči, joči!". Če dojenčki še vedno ne jokajo, jih v jok poskušajo spraviti strašljive maske.

Zmagovalec je tisti, ki prvi ali najglasneje joka.

V tem obdobju potekajo tudi obredi, kot so blagoslovi in molitve za zdravje dojenčkov, lotijo se tudi dojenčkovih prvih "sumopoložajev". Starši lahko sodelujejo tudi udarjanju bobnov, da bi spodbudili rast.

Poleg tega s praznovanjem zdravja dojenčkov skozi sumorokoborbo poudarja pomen negovanja in spoštovanja najmlajših članov družbe. Navsezadnje služi kot opomin na vez med tradicijo, družino in praznovanjem.