Foto: EPA
Foto: EPA

Do odločitve 17-letne UmaSofie prihaja le dva dni zatem, ko se je kroni odrekla tudi miss ZDA Noelia Voigt, ki je kot razlog navedla težave z duševnim zdravjem.

Iz organizacije Miss Teen ZDA so sporočili, da odločitev UmaSofie spoštujejo in da bodo v kratkem sporočili, katera najstnica jo bo zamenjala.

"Po več mesecih odločanja sem sklenila, da se odrečem nazivu miss teen ZDA 2023," je zapisala UmaSofia na svojem Instagramu. "Vedno bom gojila lepe spomine na svoje dni kot mis teen ZDA in izkušnja zastopati svojo zvezno državo New Jersey. Kot prva generacija mehiško-indijskih staršev na nacionalni ravni je bila sama po sebi izpopolnjujoča."

Kot je še pojasnila, se njene "osebne vrednote ne ujemajo več popolnoma z usmeritvijo organizacije".

Ta teden je tudi mis ZDA Noelia Voigt sporočila, da se odreka kroni, češ da meni, da je treba sprejemati odločitve, "ki se zdijo najboljše zate in tvoje duševno zdravje". "Dajajte prednost svojemu duševnemu zdravju, postavljajte se sami zase in za druge in se nikdar ne bojte, kaj vam pripravlja prihodnost, čeprav se zdi negotova," je zapisala.

Pozorni spletni sledilci so nemudoma opazili, da prve črke vsakega od stavkov v njeni odstopni izjavi skupaj sestavljajo stavek "Utišana sem", poroča BBC.

"Toksično delovno okolje"

Pri Miss ZDA so se Noelii zahvalili in na Instagramu sporočili, da je "blaginja naših nosilk naslovov prva prioriteta".

A niso samo lepotne kraljice, ki v zadnjem času zapuščajo organizacijo. Noelie je odstopila le tri dni zatem, ko je odpoved dala urednica družbenih omrežij za Miss ZDA Claudia Michelle, pri čemer se je sklicevala na "toksično delovno okolje in ustrahovanje".

Kot je še dodala, bi morale imeti nosilke lent "glas, ne pa, da jih skušajo utišati". "Imela sem to čast, da sem tesno sodelovala z Noelio, in žal sem od prvega dne dalje opažala, kako njeno duševno zdravje peša," je dejala.

Organizatorji izbora Miss ZDA so za USA Today dejali, da izjava Claudie Michelle vsebuje "lažne obtožbe", in zatrdili, da je organizacija "predana spodbujanju varnega in vključujočega okolja, ki tekmovalke podpira, take obtožbe pa jemljejo resno".

Izbor za mis ZDA je imel sicer že v preteklosti težave z obravnavo tekmovalk in obtožbami prirejanja rezultatov, kar so zanikali. Leta 2021 je bil zaradi obtožb spolnega nadlegovanja tekmovalk primoran odstopiti podpredsednik družbe Max Sebrechts.