Je tudi vas zamikal Gopan? Za 450 evrov je lahko vaš, a šele po aprilu naslednje leto. Foto: Sanyo
Je tudi vas zamikal Gopan? Za 450 evrov je lahko vaš, a šele po aprilu naslednje leto. Foto: Sanyo
V avtomat je treba samo stresti sestavine in pritisniti na gumb, nato pa ustvari topel rižev kruh. Foto: Sanyo

Izdelovalci omenjene naprave so zaradi prevelikega povpraševanja začasno nehali sprejemati naročila, in to samo tri tedne po prihodu avtomata na trg. Kljub dokaj visoki ceni - 450 evrov - so iz podjetja Sanyo sporočili, da bodo do konca meseca imeli že 58.000 naročil za avtomat za peko kruha Gopan. To je bil sicer njihov prodajni cilj, ki naj bi ga dosegli šele marca naslednje leto.

Japonci pogrešajo svoj vsakdanji riž
Predstavnica podjeta sicer meni, da gre pri izjemni priljubljenosti avtomata predvsem za to, da je to novost, prehrambni analitik Hisao Nagajama pa vidi tudi druge vzvode v ozadju: priljubljenost Gopana pripisuje spreminjajočim se prehranjevalnim navadam Japoncev: vse bolj so usmerjeni k zahodnjaški hrani in vse bolj zaposleni, zato imajo vse manj časa za kuhanje riža in ga tudi uživajo vse manj. "Ljudje lahko zlahka dobijo kruh in še dobrega okusa je. A Japonci že na tisoče let uživamo riž, zato je pri tem kruhu nekaj, kar nas zadovolji vse do naše DNK," je povedal.

Del priljubljenosti gre pripisati tudi skrbi glede varne hrane in alergij, pravi Nagajama. "Veliko ljudi je vse bolj živčnih glede sestavin hrane, predvsem kruha z umetnimi dodatki. Tukaj pa vidijo, kaj točno gre v njihov kruh."

Uporabniki v Gopan - ime je kombinacija japonskih besed za riž in kruh - stresejo običajen riž in nekaj drugih sestavin in pritisnejo gumb za začetek. Vse preostalo stori stroj, od mletja riža do gnetenja, vzhajanja in pečenja, kar sicer znajo tudi drugi avtomati za peko običajnega kruha iz pšenične moke.

Na Japonskem poskusi kombiniranja riža in kruha niso novi, pred časom je veriga hitre prehrane ponudila "riževe hamburgerje" - sendviče, v katerih je nekakšna pleskavica stisnjena med polovici žemljice iz riža.

Pri Sanyu bodo začeli nova naročila za Gopana sprejemati šele aprila naslednje leto. V videoposnetku spodaj pa si že zdaj lahko ogledate, kako deluje ta "čarobna" naprava.