Za ukrep, ki bo sicer veljal samo za prebivalce pokrajine, se zanimajo tudi v drugih italijanskih mestih (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Za ukrep, ki bo sicer veljal samo za prebivalce pokrajine, se zanimajo tudi v drugih italijanskih mestih (fotografija je simbolična). Foto: EPA

V italijanski pokrajini Bolzano se nameravajo proti lastnikom psov, ki za svojimi ljubljenčki ne počistijo, bojevati tudi z znanostjo. Vzpostaviti nameravajo bazo podatkov DNK skoraj 40.000 psov – do zdaj so jih registrirali skoraj 10.000. Na podlagi analize iztrebkov psov, ki bi jih našli na mestnih ulicah, bi nato kaznovali njihove lastnike. Kazen za pasje iztrebke na ulici bo znašala od 50 do 500 evrov.

Psom DNK ugotovijo na podlagi analize njihove krvi, za postopek pa morajo lastniki plačati od 65 do več kot sto evrov. Evidenca DNK-ja psov naj bi postala obvezna od konca marca. Lastnike, ki ne bodo dovolili genske registracije svojih štirinožnih ljubljenčkov, pa čaka globa od 292 do 1048 evrov.

Vodja pokrajinske veterinarske službe Paolo Zambotto je za Reuters pojasnil, da so se za ukrep odločili zaradi več sto pritožb, ki jih na leto prejmejo od prebivalcev zaradi neustreznega upravljanja javnih površin. Od tega jih je več kot polovica v povezavi s psi. Kot je dejal, bi jih lahko ujeli le nekaj, in še to, če bi jih zasledovali.

Po njegovih besedah se za ukrep, ki bo sicer veljal samo za prebivalce pokrajine, zanimajo tudi v drugih italijanskih mestih.