Springsteen je pred dnevi nastopil na dveh koncertih v New Yorku in enem v domačem New Jerseyju, kar je bil glasbenikov prvi koncert v domači zvezni državi po sedmih letih. Foto: AP
Springsteen je pred dnevi nastopil na dveh koncertih v New Yorku in enem v domačem New Jerseyju, kar je bil glasbenikov prvi koncert v domači zvezni državi po sedmih letih. Foto: AP

"Brucea Springsteena si bomo za vedno zapomnili kot glas države vrtov," so v obrazložitvi zapisali v uradu guvernerja New Jerseyja, Phil Murphy pa je na razglasitvi poudaril še, da je Springsteen eden najbolj prepoznavnih, ikoničnih in vplivnih glasbenikov vseh časov, ki prihaja iz New Jerseyja.

Zato bo že letošnji 23. september, sicer rojstni dan legende z vzdevkom The Boss, v državi nosil tudi ime dan Brucea Springsteena. "Pomembno je, da na ta način počastimo vse, kar je Bruce storil in bo še storil, tako v glasbi kot na področjih, za katera se zavzema," je še dejal Murphy.

"Poznam svoje mesto v hierarhiji New Jerseyja. Navsezadnje sem 56. posameznik z nazivom guverner. A vedno bo le eden, ki ga poznamo kot The Boss," je politik malce hudomušno dodal na sobotni slovesnosti, ki bi se je moral udeležiti tudi glasbenik sam, a je udeležbo zadnji hip odpovedal zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Kot je znano, Springsteen v svojih skladbah pogosto omenja svojo domačo zvezno državo, kjer se je rodil, začel svojo glasbeno pot, osnoval zasedbo E Street (ki je dobila ime po ulici v newjerseyjskem mestu Belmar) in kjer živi še danes.

Zvezna država New Jersey sicer ni prvič razglasila tovrstnega dne – še več, Springsteen je "na vrsto" prišel šele četrti. Svoj "praznik" imata tudi glasbenik Jon Bon Jovi (14. april) in igralec Danny DeVito (17. november), 11. januar pa je posvečen spominu na pokojnega igralca saksofona in člana zasedbe E Street Band Clarencea Clemonsa.