Vlado je igralec pozval k takojšnjemu ukrepanju, da bi preprečili resno medvrstniško nasilje. Oblačila na Parliament Squaru predstavljajo ceno nasilja z noži v Veliki Britaniji. Foto: AP
Vlado je igralec pozval k takojšnjemu ukrepanju, da bi preprečili resno medvrstniško nasilje. Oblačila na Parliament Squaru predstavljajo ceno nasilja z noži v Veliki Britaniji. Foto: AP

Idris Elba je začel kampanjo proti nasilju z noži v Združenem kraljestvu. "Ne morem molčati, medtem ko v teh brutalnih in brezsrčnih zločinih umre vedno več mladih," je povedal britanski igralec in poudaril, da ob začetku šolskega leta preveč mladih manjka v razredih in preveč družin žaluje za izgubo mladega bližnjega.

"Vsak dan občutek nemoči v nas, ki smo starši, raste. Vsaka pot do šole, vsak objem ob slovesu – ne moreš si pomagati, da se ne bi spraševal, ali je to zadnjič," je zapisal na spletni strani kampanje 51-letnik, ki je kritičen do parlamenta, ki temu vprašanju ne posveča dovolj pozornosti. Vlada je strožje omejitve napovedala že poleti, a jih še ni uvedla.

Kampanja, poimenovana Ne ustavi svoje prihodnosti, med drugim poziva k prepovedi mačet in t. i. zombijevskih nožev z dolgimi rezili. Zahteva tudi več denarja za pomoč mladim, prav tako pa je po njegovem mnenju potrebno medstrankarsko zavezništvo za boj proti nasilju z noži.

Poleg tega bi bilo po njegovem mnenju k sodelovanju treba pritegniti tehnološka podjetja. "Orožje se vsak dan oglašuje na spletu in prodaja otrokom," je še pripisal Elba, ki je izdal tudi pesem z naslovom Knives Down. Ta naj bi po njegovih besedah govorila v imenu vseh družin, ki so naveličane čakanja na ukrepanje glede resnega nasilja med vrstniki.

V Združenem kraljestvu se še vedno dogaja nasilje z noži s smrtnim izidom. Septembra so v Londonu na poti v šolo zabodli 15-letno dekle, 17-letnika so aretirali. Na silvestrovo je bil v Londonu zaboden 16-letnik, ki je šel s prijatelji gledat ognjemet. Policija preiskuje enako starega najstnika, ki je obtožen umora.