Zvezdnik pred newyorškim sodiščem. Foto: Reuters
Zvezdnik pred newyorškim sodiščem. Foto: Reuters

Na zveznem sodišču v New Yorku se je ta teden začelo sojenje med Robertom De Nirom in njegovo nekdanjo zaposleno Graham Chase Robinson, ki je leta 2008 delala kot izvršna pomočnica in se pozneje povzpela do položaja podpredsednice v njegovem podjetju Canal Productions. Robinson trdi, da je pri delu za De Nira doživela diskriminacijo na podlagi spola, saj naj bi ji nalagal zgolj "pisarniška dela" in jo prisilil, da opravlja naloge, kot so pranje njegovih rjuh, šivanje oblačil in praskanje njegovega hrbta. Delovno mesto naj bi zapustila, ker ni mogla prenašati sovražnega delovnega okolja.

De Niro je vztrajal, da v času sodelovanja ni bil nikoli žaljiv, je pa priznal, da se je razjezil, ko je zamudil na sestanek, ker ga tedanja pomočnica ni zbudila: "Enkrat sem se zares razjezil," je dejal. BBC poroča, da je zvezdnik filmov Razjarjeni bik in Taksist zavrnil obtožbe Chase Robinson, ki trdi, da je bilo v času njene zaposlitve delo "neskončno služenje".

Po martini med pogrebom

"Namiguje, da je pred zgradbo na kolenih drgnila tla," je dejal zvezdnik in dodal, da ni bil nespoštljiv, čeprav skuša tožnica to prikazati. Po izrečenih besedah je De Niro pogledal čez dvorano in vzkliknil: "Sram te bodi, Chase Robinson."

Priznal je tudi, da je nekdanjo pomočnico prosil, naj ga enkrat ali dvakrat popraska po hrbtu, ko ga je srbelo mesto, ki ga ni mogel doseči, vendar je dejal, da to nikoli ni zahteval nespoštljivo. De Niro naj bi pomočnici naročil tudi, naj mu dostavi martini iz restavracije Nobu in kupi vozovnice za avtobus najstniškemu sinu. "Pa kaj potem," je dejal De Niro in obenem dodal, da ni mogel vedeti, da je bila Robinson takrat na družinskem pogrebu.

Nekdanjo asistentko in podpredsednico je obtožil neupravičene porabe sredstev podjetja. Foto: AP
Nekdanjo asistentko in podpredsednico je obtožil neupravičene porabe sredstev podjetja. Foto: AP

Robinson toži za 11 milijonov, De Niro za 5,7 milijona evrov

Graham Chase Robinson je leta 2008 postala igralčeva asistentka, nato pa je napredovala na mesto podpredsednice produkcije in financ v njegovem podjetju Canal Productions. Odšla je leta 2019 in dvojnega oskarjevca tožila za 12 milijonov ameriških dolarjev (11,3 milijona evrov). Robinson je zatrdila, da jo je igralec plačeval premalo zato, ker je ženska, dajal naj bi tudi seksistične pripombe in ji dajal stereotipno ženske naloge, kot je pranje perila.

De Niro je na sodišču v ponedeljek dejal, da so vse njene obtožbe popolna neumnost, medtem pa nekdanjo asistentko toži za slabih šest milijonov evrov. Obtožuje jo, da je neupravičeno nakazala za več kot 400.000 evrov letalskih milj na svoj osebni račun in porabila več deset tisoč evrov podjetja za hrano, potovanja in druge osebne storitve. Njeni odvetniki so že zatrdili, da je tožba polna lažnih obtožb.