Vplivnica Nastja Ivlejeva je 20. decembra gostila zabavo v moskovskem klubu Mutabor z nenavadnimi pravili oblačenja – gostje so bili vabljeni, naj pridejo čim bolj goli. Zabave, ki jo je gostiteljica poimenovala Playboy Party 2023, so se udeležili številni pomanjkljivo oblečeni zvezdniki, med njimi tudi ruski raper Vacio. Na "skoraj golo" zabavo je prišel obut le v športne čevlje in z nogavico v mednožju.

Čeprav je bil dogodek zaseben, je hitro postal zelo javen, saj so posnetki in fotografije zakrožili po spletu. Zabava je sprožila ogorčenje predvsem med prokremeljskimi blogerji, poslanci in aktivisti, ki podpirajo vojno v Ukrajini. Zgražali so se, kako se lahko zvezdniki zabavajo, medtem ko ruski vojaki tvegajo svoja življenja na fronti, poroča BBC.

Nekateri zvezdniki so se tako znašli v težavah. Vacia so pridržali in ga zaprli za 15 dni zaradi kršenja javnega reda in miru, oglobili so ga tudi za 200.000 rubljev (1980 evrov) zaradi promoviranja netradicionalnih spolnih odnosov.

Tudi organizatorka zabave Ivlejeva se spoprijema s tožbo. Več kot 20 ljudi je podprlo skupinsko tožbo, v kateri zahtevajo, da plača milijardo rubljev (skoraj 10 milijonov evrov) skladu Zagovornik domovine, organizaciji, ki finančno podpira ruske vojake v Ukrajini. "Pravijo, da Rusija zna odpuščati. Če je to res, bi vas, ljudje, prosila, da mi daste še eno priložnost," je v videosporočilu povedala gostiteljica in dodala, da je v nasprotnem primeru pripravljena za "javno usmrtitev".

S posledicami se prav tako spoprijemajo drugi udeleženci zabave, ki so jim med drugim odpovedali koncertne turneje in oglaševalske pogodbe. Zvezdniki so se po zabavi začeli drug za drugim oglašati na družbenih omrežjih. Nekateri trdijo, da niso naredili nič narobe, drugi so se opravičili za svojo udeležbo. "Vem, da sem naredil napako. Ne želim si, da bi tak dogodek, moja napaka, omejila mojo kariero v Rusiji, ki je edina država, v kateri obstajam kot izvajalec in državljan," je dejal popzvezdnik Philipp Kirkorov.

Ali ruski politični sistem išče nove krivce za težave doma in v tujini?

Do zdaj so bili tarča kritik zlasti slavni, ki nasprotujejo vojni v Ukrajini in so zapustili Rusijo. Zdaj pa so na udaru tudi tisti zvezdniki, ki so ostali v domovini in nadaljevali svoje kariere. Britanski BBC ocenjuje, da ruski politični sistem išče nove krivce za težave doma in v tujini.

Opozicijski aktivist, ki živi v tujini, je v objavi na družbenih omrežjih zapisal, da je v preteklosti za udeležence podobnih zabav veljalo pravilo, da lahko počnejo, kar želijo, dokler ostanejo zvesti režimu. "Ampak življenje zdaj ni zabava. Ta pretenciozna prikazovanja so v nasprotju z realnostjo. V državi, kjer poteka vojna, se ne moreš brezskrbno zabavati," je delil Maksim Kac.