Neuporaba inzulina lahko sladkorne bolnike privede do smrti. Foto: BoBo
Neuporaba inzulina lahko sladkorne bolnike privede do smrti. Foto: BoBo

"Bolezni se ne da pozdraviti, uspešno pa jo zdravimo z nadomeščanjem inzulina. Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1 ne smejo opustiti zdravljenja z inzulinom, saj bi brez njega lahko umrli," so opozorili v UKC-ju Ljubljana.

Sladkorna bolezen tipa 1 od vsakega posameznika zahteva ogromno vsakodnevnih naporov, odpovedovanj in premagovanja številnih težav, zato je razumljivo, da si prav vsi ljudje s sladkorno boleznijo želijo ozdraveti, so zapisali v UKCL-ju.

Izkoriščajo neznanja ljudi
Predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni pediatrične klinike Tadej Battelino je pojasnil, da res obstaja podvrsta sladkorne bolezni tipa 1, za katero so značilna obdobja remisije, ko bolniki ne potrebujejo inzulina. In prav značilnosti te podvrste nekateri izkoriščajo za zavajanje ljudi, da je sladkorno bolezen tipa 1 mogoče pozdraviti. Po njegovih besedah žal to za zdaj ni mogoče.

"Slovenski diabetologi svarimo pred zlorabo in zavajanjem, ki sta se v zadnjih mesecih stopnjevala v slovenskih medijih in na družabnih omrežjih, češ da posamezniki z alternativnimi metodami lahko ozdravijo sladkorno bolezen tipa 1. Laž ter zavajanje težko kronično bolnih ljudi in predvsem finančno okoriščanje z mazaštvom zdravniki moramo obsoditi in zavračati," je poudaril Battelino.

Bolnike s sladkorno boleznijo tipa 1 je zato pozval, naj ne nasedajo zlorabam in lažnim obljubam, ki jih je mogoče zaslediti.