iPhone 12. Foto: Reuters
iPhone 12. Foto: Reuters

Ob tem je ANFR, francoski organ, ki upravlja radijske frekvence, v torek tehnološkemu velikanu naročil, naj popravi obstoječe telefone tega modela.

ANFR je Apple obvestil, da če težave ne more rešiti s programsko posodobitvijo, mora odpoklicati vse telefone iPhone 12, ki jih je prodal v Franciji, poroča BBC.

Svetovna zdravstvena organizacija je v preteklosti že mirila glede sevanja, ki ga oddajajo mobilni telefoni. Kot sporoča na svoji spletni strani, ni dokazov za ugotovitev, da je izpostavljenost elektromagnetnim poljem nizke stopnje škodljiva za ljudi.

Model iPhone 12 je šel v prodajo septembra 2020, še vedno pa se prodaja po vsem svetu.

Apple je sporočil, da izpodbija ANFR-jevo oceno. Temu regulatorju so posredovali svoje laboratorijske ugotovitve in rezultate tretjih strani, ki kažejo, da je naprava v skladu z vsemi relevantnimi pravili na področju stopenj sevanja, so dodali v podjetju.

Francoski minister za digitalni prehod in telekomunikacije Jean-Noel Barrot je za časnik Le Parisien dejal, da je razlog za odločitev previsoka raven sevanja, ki da je nad sprejemljivo. Dodal je, da se mora Apple odzvati v dveh tednih.

Francija bo svoje ugotovitve delila z drugimi pristojnimi organi v Uniji, kar bi lahko povzročilo "učinek snežne kepe", je dejal Barrot.

ANFR zahteva preverjanje stopnje specifične absorpcije (merilo za oceno vplivov elektromagnetnih sevanj na organizme) glede na dva načina uporabe telefona. Ko je telefon v tesnem stiku s telesom človeka, recimo v žepu hlač, je meja omenjene ravni štiri vate na kilogram.

Francoski regulator pa je sporočil, da je ta raven pri omenjenem modelu telefona 5,74 vata na kilogram.

Drugo preverjanje se nanaša na čas, ko je telefon nekoliko bolj oddaljen, recimo v torbi, a v tem primeru je meritev pokazala, da je stopnja specifične absorpcije iPhone 12 v okviru dovoljenega.

Novica je bila v Franciji objavljena v torek, na dan, ko je Apple predstavil svoj novi model telefona iPhone 15.