Srečanje je gostil britanski premier Sunak. Foto: Reuters
Srečanje je gostil britanski premier Sunak. Foto: Reuters

Dvodnevne konference, ki se je na posestvu Bletchley Park severno od Londona končala danes, so se med drugim udeležili številni visoki politični gosti in predstavniki tehnoloških podjetij.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres jih je pozval k enotnemu odzivu na nevarnosti, ki jih prinaša umetna inteligenca. Kot je opozoril, ves čas lovimo korak z razvojem umetne inteligence, namesto da bi bili na čelu kolone in ga upravljali.

Države EU-ja, članice skupine sedmih najbogatejših gospodarstev na svetu G7, Avstralija, Južna Koreja in Singapur so z vodilnimi podjetji na področju umetne inteligence, kot so OpenAI, Anthropic, Google DeepMind in Microsoft, dosegli dogovor o novem sistemu testiranja varnosti te tehnologije.

Vrh se je sicer začel v sredo, ko so 28 držav in EU podpisali skupno izjavo, v kateri so poudarili potrebo po mednarodnem sodelovanju pri razvoju umetne inteligence. Britanski premier Rishi Sunak jo je označil za prelomno. Verjame, da bo "tehtnico prevrnila v korist človeštva".

Danes so se v okviru vrha sešli visoki politični predstavniki, med drugim Sunak, podpredsednica ZDA Kamala Harris in predsednica Evropske komisije Ursula von Leyen. Predstavniki Kitajske so na vrhu sodelovali v sredo, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa niso bili povabljeni k današnjim "občutljivejšim razpravam".

"Verjetno najslabša ali najboljša stvar za človeštvo"

Na vrhu so sodelovali tudi predstavniki tehnoloških velikanov, med drugimi prvi mož podjetij SpaceX in Tesla Elon Musk. Ta je ob začetku vrha opozoril, da je umetna inteligenca eno od eksistencialnih vprašanj. "Če pogledate časovni okvir in hitrost, s katero se razvija, morda celo najbolj pereče," je prepričan Musk.

Tudi Guterres je v današnjem nagovoru opozoril na morebitne negativne posledice umetne inteligence, ki bi lahko segale na vsa področja. "Zgoščenost umetne inteligence v le nekaj državah in podjetjih pa bi lahko še povečala geopolitične napetosti," je dodal.

Posvaril je tudi pred poglabljanjem že tako ogromne neenakosti po svetu, ki bi jo lahko povzročil nenadzorovan razvoj te tehnologije, in pozval k oblikovanju celostne strategije, v katero bodo vključeni vsi deležniki.

Sunak je napovedal, da bo ekipo, ki bo pripravila uvodno poročilo o varnosti umetne inteligence, vodil kanadski znanstvenik in pionir na tem področju Yoshua Bengio.

"Stephen Hawking je nekoč rekel, da bo umetna inteligenca verjetno najslabša ali najboljša stvar, ki se bo zgodila človeštvu. Prepričan sem, da je lahko slednje, če bomo nadaljevali sodelovanje iz preteklih dveh dni," je po koncu vrha dejal Sunak.

Konec vrha na Otoku je sicer sovpadal z izidom nove pesmi legendarne glasbene skupine The Beatles, ki je nastala prav s pomočjo umetne inteligence in vključuje glas že pokojnega Johna Lennona.

Pogovore o upravljanju umetne inteligence nameravajo voditelji v prihodnjem letu nadaljevati v Južni Koreji in Franciji.