Plovilo so izstrelili v južni zvezni državi Andra Pradeš. Foto: Reuters
Plovilo so izstrelili v južni zvezni državi Andra Pradeš. Foto: Reuters

Vesoljsko plovilo je uspešno vzletelo iz vesoljskega centra Sriharikota v južni zvezni državi Andra Pradeš. Če bo tudi preostanek misije potekal po načrtih, bo Chandrayaan-3 (to pomeni Lunino vozilo) 23. avgusta varno pristal blizu malo raziskanega južnega pola Lune. To bo prvi pristanek na delu Lune, kjer je ledena voda, zaradi česar je ta predel še posebej zanimiv za vesoljske agencije, saj bi to lahko igralo ključno vlogo pri vzpostavitvi vesoljske postaje.

Če bo indijska misija uspela, se bo Indija pridružila ZDA, Rusiji in Kitajski, ki so že pristale na Luni.

"Če želimo doseči pomembno znanstveno odkritje, se moramo odpraviti na novo območje, kot je južni pol, čeprav je tam tveganje za pristanek večje," je po poročanju britanskega BBC-ja pojasnil vodja indijske vesoljske agencije Isro Sreedhara Panicker Somanath.

Indijski premier Narendra Modi, ki je sicer trenutno na obisku v Franciji, je na Twitterju zapisal, da misija nosi upe in sanje celotnega indijskega naroda. Prek YouTuba indijske vesoljske agencije je izstrelitev spremljalo 1,4 milijona ljudi.

Vesoljsko plovilo Chandrayaan-3 je sestavljeno iz pristajalnega modula Vikram in lunarnega roverja Pragyan. Po pristanku na Luni bo rover raziskoval bližnje območje in zbiral slike, ki jih bo nato poslal na Zemljo v analizo.

Zadnji indijski poskus pristanka na Luni se je pred štirimi leti končal neuspešno, saj so znanstveniki izgubili stik s plovilom, ko je bilo od Lunine površine oddaljeno le 2,1 kilometra.

Od leta 2020, ko je Indija dovolila zasebne izstrelitve, se je število indijskih zagonskih podjetij, povezanih z vesoljem, več kot podvojilo. Lani je Skyroot Aeroprace, med njegovimi investitorji je bil tudi singapurski sklad GIC, izstrelil prvo zasebno zgrajeno raketo.