Penis sestavljajo številne različne vrste tkiv, zato je rekonstrukcija v celoti zahteven proces. Foto: Vlada ZDA
Penis sestavljajo številne različne vrste tkiv, zato je rekonstrukcija v celoti zahteven proces. Foto: Vlada ZDA

Predstavljajte si, da ste po genetski strani moški, živeti pa morate kot ženska. To je hud, pretresljiv problem, s katerim se moramo spopasti.

Anthony Atala, direktor instituta Wake
Amnijska membrana
Primer, kako se v laboratoriju vzgajajo živa tkiva. Fotografija sicer ne prikazuje primera, opisanega v članku. Foto: ZTM

Razvoja laboratorijskih človeških penisov se je lotila ekipa, ki se je podobnega izziva lotila že v živalskem svetu. Raziskovalci instituta za regenerativno medicino Wake so nedavno vzgojili zajčje penise, jih prišili nanje in nato zadovoljno opazovali, kako so glodavci z novimi "orodji" uspešno zaplodili male zajčke.

Ekipa, ki jo vodi Anthony Atala, se lahko pohvali s kopico podobnih dosežkov tudi na ljudeh. Atala je v laboratoriju leta 1999 uspešno ustvaril mehur in ga uspešno presadil v človeka, 2004 sečnico, prvo nožnico pa le leto pozneje.
Zdaj je "kriv" za novico, ki bo - potencialno - razveselila vse tiste moške, ki se spopadajo z zdravstvenimi težavami reproduktivnega organa, poroča britanski časopis Guardian. Penis je primarno namenjen tistim, ki so prestali operacijo zaradi raka, in tistim, ki so se hudo poškodovali. Raziskavo finančno podpira tudi ameriška vojska, ki se nadeja pomoči veteranom.

Na odobritev za testiranje še čakajo
Neposredna uporaba na živalih je eno, na ljudeh pa nekaj drugega, zato izdelek trenutno intenzivno preizkušajo. Testirajo varnost, funkcionalnost in trajnost, pri tem pa upajo na odobritev ameriškega nadzornega organa za čimprejšnje testiranje na ljudeh.

Tehnika ni na voljo ženskam
Vsak primerek je izdelan za točno določenega posameznika iz njegovih lastnih celic, s čimer se izogne zavrnitvenim težavam, ki so pogoste pri presaditvah organov, poroča Guardian. Tehnika tako ni na voljo ženskam, ki bi si želele spremeniti spol in si prisaditi pravi moški penis.

Izdelava poteka takole: najprej ustvarijo model iz beljakovine (kolagen), v katerega počasi vstavljajo različne tipe bolnikovih tkiv: najprej mišice, nato celice endotelija (notranja plast krvnih žil in limfe), vse skupaj pa v nekaj tednih zraste v poln organ.

Otroci s prirojenimi genitalnimi napakami
Atala se je s problemom spopadal že od leta 1992. Takrat je začel delo z otroki, rojenimi z genitalnimi anomalijami, poroča britanski časopis. Novorojenim fantkom z nejasnimi in neizraznimi genitalijami pogosto že kar ob rojstvu spremenijo spol. Taki otroci se pozneje v življenju spopadajo s številnimi psihološkimi težavami. "Predstavljajte si, da ste po genetski strani moški, živeti pa morate kot ženska. To je hud, pretresljiv problem, s katerim se moramo spopasti," je za britanski časopis povedal raziskovalec.

Rekonstrukcije poškodovanih penisov so izvajali tudi do zdaj, a z izdatno pomočjo protetike. Takšen pacient mora nositi vsadek iz umetnega penisa, okoli katerega se zarase njegovo tkivo, izvorno z lakti ali stegna.

Do testiranja na ljudeh ekipa ne more zagotoviti, da bo lahko pacient z novim presadkom pri spolnosti čutil užitek ali pa je to le živi izrastek, prav tako ni jasno, ali bo delovala erektilna funkcija.

Torej, naj penis obgrize raca, ga odreže ljubosumna partnerka ali pa poškoduje protipehotna mina, tehnika bo zanje po zagotovilih Atale na voljo. Ali bo tudi tistim manj obdarjenim, pa še ni znano.



Predstavljajte si, da ste po genetski strani moški, živeti pa morate kot ženska. To je hud, pretresljiv problem, s katerim se moramo spopasti.

Anthony Atala, direktor instituta Wake