Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani odprla Evropsko poletno šolo umetne inteligence, ki poteka pod okriljem Evropskega združenja za umetno inteligenco (EurAI). Foto: STA/Bor Slana
Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani odprla Evropsko poletno šolo umetne inteligence, ki poteka pod okriljem Evropskega združenja za umetno inteligenco (EurAI). Foto: STA/Bor Slana

Kljub poletnim počitnicam so bile predavalnice ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko po ponedeljkovi slovesnosti nabito polne. Več kot 500 študentov in raziskovalcev je prišlo na poletno šolo, od tega več kot 400 iz tujine. Zaradi navala so morali prijave zapreti že pred mesecem dni, je pojasnila Vida Groznik, vodja organizacijskega odbora.

Znanje bodo delili predavatelji s Stanforda, Yala, Oxforda in Cambridgea, pa predstavniki tehnoloških velikanov, kot so Google, Microsoft in Apple.

Glavne teme? "Seveda se ne moremo izogniti Chat GPT-ju, in veliki jezikovni modeli bodo najbolj obiskana predavanja. Vendar bodo tudi teme iz robotike, preiskovanja, teme iz strojnega učenja, obdelave slik ... Dejansko se bo pokazala vsa raznolikost," je napovedal Aleksander Sadikov iz Slovenskega društva za umetno inteligenco.

Umetna inteligenca pa ne odpira le pozitivnih vprašanj. Samo z vašo fotografijo je že danes mogoče ustvariti zelo prepričljiv ponaredek vaše izjave. Chat GPT lahko sicer namesto vas napiše kakšno seminarsko nalogo, lahko pa producira tudi nešteto zelo prepričljivih, a lažnih novic. Zato so na urniku poletne šole tudi razprave o tveganjih in zlorabah umetne inteligence.

Dogodek pa bo odlična priložnost za krepitev slovenske raziskovalne skupnosti, ki je že sicer v samem svetovnem vrhu raziskav umetne inteligence. "Seveda se moramo neprestano učiti, ampak nismo vedno tisti, ki capljamo na repu," je poudaril Sadikov. Umetno inteligenco naši znanstveniki raziskujejo že kar pol stoletja. Pred leti smo imeli glede na število prebivalcev celo največji delež raziskovalcev umetne inteligence na svetu.

Kaj meni predsednica republike

TV Slovenija je povprašala predsednico republike Natašo Pirc Musar, ali bi že danes zaupala nasvetom umetne inteligence in ali jo razvoj UI-ja skrbi. "Nikakor ne bi zaupala samo umetni inteligenci, predvsem ne takrat, kadar gre za moje življenje, moje zdravje, moje pravice. Takrat bo zagotovo treba kombinirati in GDPR je že bil ena takšna osnova, ki je jasno povedal, da kadar avtomat odloči o tvoji pravici, imaš pravico do ugovora in o tem ugovoru mora odločati človek. Kako me skrbi razvoj umetne inteligence? Seveda sem zaskrbljena, zato ker vidim, kako hitro vse skupaj narašča," je povedala.

Šola umetne inteligence v Ljubljani