Z izboljšavami tehnologije se izboljšuje tudi pogled v vesolje in astronomi najdejo vsak dan več nebesnih teles. Zato je še prezgodaj reči, da je Zemlja le izjema v vesolju. Foto: Reuters
Z izboljšavami tehnologije se izboljšuje tudi pogled v vesolje in astronomi najdejo vsak dan več nebesnih teles. Zato je še prezgodaj reči, da je Zemlja le izjema v vesolju. Foto: Reuters

Astronomi, ki opazujejo vesolje, so namreč do zdaj trdili, da so svetovi, podobni Zemlji, v neposredni bližini. Odkritje, ki so ga predstavili znanstveniki kalifornijske univerze je pomembno, saj so veliki planeti, kot je Jupiter, ključni za nastanek Zemlji podobnega planeta.

Ekipa pod vodstvom Joshue Eisnerja je opazovala okoli 250 zvezd v milijon let starem ozvezdju, pri čemer so iskali goste oblake prahu, ki obkrožajo zvezde in bi lahko pripomogli k oblikovanju planetov. Ugotovili so, da le okoli 10 odstotkov zvezd oddaja toliko sevanja, da bi zanje lahko trdili, da jih obkrožajo protoplanetarni oblaki toplega prahu. Le osem odstotkov zvezd pa obkrožajo oblaki prahu, katerih masa je večja od ene stotine sončeve mase. Tolikšna masa naj bi bila namreč potrebna za oblikovanje planeta, ki bi po velikosti dosegel Jupiter.

Ključno vlogo ima Jupiter
Znanstveniki menijo, da je imel Jupiter ključen pomen pri nastanku osončja, saj veliki planeti ščitijo manjše pred zadevanjem velikih skal. Poleg tega veliki planeti odbijajo komete in asteroide iz svojih orbit na pot proti planetom s kopnim. To je pomembno, saj lahko prav ti prinašajo organske materiale in vodo.

Ker astronomi v raziskavi niso odkrili nobenega že oblikovanega planeta, bi lahko veljalo, da so zaznali le zvezde, ki planetov niso oblikovale. Menijo, da bi druge zvezde planete lahko oblikovale že v preteklosti, vendar jih niso zaznali. Z izboljšavami tehnologije se namreč izboljšuje tudi pogled v vesolje in astronomi najdejo vsak dan več nebesnih teles. Zato je še prezgodaj reči, da je Zemlja izjema v vesolju.