Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ekipa Weizmannovega inštituta trdi, da je njihov model zarodka videti kot "učbeniški primer 14 dni starega zarodka". V laboratoriju je model celo sproščal hormone, zaradi katerih je bil nosečniški test pozitiven, poroča BBC.

Modeli zarodkov, kot je ta v Izraelu, naj bi služili etičnemu razumevanju najzgodnejših trenutkov človeškega življenja. Prvi tedni po oploditvi jajčeca so obdobje drastičnih sprememb – od skupkov nedoločljivih celic do nečesa, kar nazadnje zazna ultrazvok. To je ključno obdobje, ki ga zaznamujejo tudi spontani splavi in prirojene napake, je pa dokaj slabo poznano.

“To obdobje je črna skrinjica – naše znanje o njem je zelo omejeno,” je za BBC povedal profesor Jacob Hanna. Pri raziskovanju zarodkov se znanstveniki spopadajo s pravnimi, etičnimi in tehničnimi vprašanji, se pa področje znanosti, ki posnema naraven razvoj zarodka, razvija zelo hitro.

Izraelska ekipa raziskavo, objavljeno v znanstveni reviji Nature, opisuje kot prvi “popolni” model zarodka, ki posnema vse ključne strukture, ki se pojavijo v zgodnjem razvoju zarodka. “To je učbeniška podoba 14 dni starega človeškega zarodka. Kaj takega ni uspelo še nikomur,” je povedal Hanna.