Evropski uniji se z novo ustavno pogodbo napovedujejo številne spremembe. Foto: EPA
Evropski uniji se z novo ustavno pogodbo napovedujejo številne spremembe. Foto: EPA
Če bo šlo vse po načrtih, bi morala Lizbonska pogodba zaživeti v prihodnjem letu. Foto: EPA

V času, ko se v procesu ratifikacije Lizbonske pogodbe čaka samo še na Češko in Poljsko, je v zakulisju začel krožiti načrt s predlogi implementacije nove evropske ustavne pogodbe, ki bi EU naredil bolj podobno eni državi, piše britanski Daily Telegraph. Pogodba že predvideva položaj predsednika EU-ja in visokega predstavnika za zunanje zadeve, a očitno je projekt še obsežnejši.

Če držijo podatki, do katerih se je dokopal časopis, so se v EU-ju še pred referendumom na Irskem prejšnji teden dogovorili o oblikovanju nove diplomatske službe, ki bi imela več kot 160 evropskih predstavništev in veleposlanikov. Prva pilotna veleposlaništva so načrtovana v New Yorku, Kabulu in Adis Abebi.

Iz zaupnih dokumentov, ki so krožili na Nizozemskem, v Belgiji in Luksemburgu, je razvidno, da se namerava za urejanje teh zadev ustanoviti Evropska zunanja služba (EEAS), ki bo pristojna za evropsko diplomatsko mrežo, razširjeno po vsem svetu. Kot polnopravni sogovornik bo priznana od mednarodnih organov in drugih držav.

Pretok uslužbencev
Ustanovitev omenjene službe je v Bruslju že sprožila mrzlična pogajanja, saj naj bi več kot 1.400 izkušenih uradnikov iz treh svojih oddelkov prispevala Evropska komisija, 400 naj bi jih prišlo iz Evropskega sveta in podobno število še iz posameznih držav članic.

EEAS bo od komisije prevzela predstavništva po svetu in njeni visoki diplomati bodo dobili enak status, kot jih imajo veleposlaniki. V skladu z načrtom bo EU namesto posameznih držav lahko tudi sklepal vse vrste mednarodnih dogovorov na področju zunanje politike, obrambe, kriminala in sodnih zadev.

Skrivna dogovarjanja so med Britanci že sprožila številna ugibanja in negodovanja. Za britanskega konservativnega poslanca Marka Francoisa je prav tajni načrt razlog, zakaj bi morali se morali na Otoku o Lizbonski pogodbi odločati na referendumu.

"Kot že dolgo opozarjamo - Lizbonska pogodba povečuje moč EU-ja na račun posameznih držav," je dejal Francois, a z njim se ne strinja neka britanska diplomatka, ki je pojasnila, da EU lahko podpisuje že več kot desetletje in novost je ta, da ne bo imela več pravne osebnosti, kar pomeni, da gre za poenostavitev delovanja.