Bobri se letos začenjajo z zgodbo o devetletnemu Ikarju oziroma Bučku, kot mu pravijo. Ta se preseli v mladinski dom, kjer živijo tudi drugi otroci brez staršev, tam pa spozna, kaj pomeni zaupanje in pripadnost. Švicarski animirani film je letošnji kandidat za oskarja, nagrajenec evropske filmske akademije za najboljši celovečerni animirani film in nominiranec za zlati globus. Foto: Kinodvor
Bobri se letos začenjajo z zgodbo o devetletnemu Ikarju oziroma Bučku, kot mu pravijo. Ta se preseli v mladinski dom, kjer živijo tudi drugi otroci brez staršev, tam pa spozna, kaj pomeni zaupanje in pripadnost. Švicarski animirani film je letošnji kandidat za oskarja, nagrajenec evropske filmske akademije za najboljši celovečerni animirani film in nominiranec za zlati globus. Foto: Kinodvor
V sklopu gledališkega programa bo na sporedu festivala tudi multimedijska predstava The Killer in me is the Killer in you, my love  (Morilec v meni je morilec v tebi, ljubezen moja), ki raziksuje prepad med otroštvom in odraslostjo.
V sklopu gledališkega programa bo na sporedu festivala tudi multimedijska predstava The Killer in me is the Killer in you, my love (Morilec v meni je morilec v tebi, ljubezen moja), ki raziksuje prepad med otroštvom in odraslostjo. Foto: Festival Bobri
Bobri
Na letošnjih Bobrih je poudarek na predstavitvi različnih kultur, med drugim pa si bo mogoče prebrati tudi pogovor z deklico iz begunskega centra. Med drugim pripravljajo dogodek Bogastvo identitet, vodeni raziskovalni ogled in pogovor s predstavnikom manjšine. Foto: Festival Bobri

Letošnji ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri se bo odvil na temo večkulturnosti. Brezplačne vstopnice za rekordno število dogodkov, ki jih pripravlja 68 producentov, bodo razdelili to soboto med 11. in 16. uro.

Kot rečeno, dogajanje bo 21. januarja v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) odprla projekcija animiranega filma Bučko Clauda Barrasa, ki je prejel več nagrad in je tujejezični kandidat za oskarja. Ob Bučku, ki pripoveduje o zaupanju, pripadnosti in iskanju družine, bodo predvajali tudi kratki animirani film Slovo v režiji Leona Vidmarja ter napovednik za festival Bobri, ki ga je pripravila skupina ljubljanskih šolarjev ter otrok iz Azilnega doma Vič pod mentorstvom Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon.


Podrobnejši program festivala najdete tukaj.

Tudi sicer se bo filmski del programa letos še okrepil. Na ogled bo 15 filmov, ki si jih bo lahko ogledalo okoli 3.500 otrok. Direktorica Kinodvora Nina Peče je na predstavitvi programa spomnila še na Bobrov dnevnik, ki ga vsako leto pripravijo za festival. Letos bo poudarek na predstavitvi različnih kultur, med drugim pa si bo mogoče prebrati tudi pogovor z deklico iz begunskega centra.

Bobri bodo postregli s štirimi premierami, med katerimi je koncertno-gledališka predstava Svetlane Makarovič Pasja procesija, ki bo 8. februarja v Kinu Šiška tudi sklenila festivalsko dogajanje. V Plesnem teatru Ljubljana si bo mogoče prvič ogledati plesno prestavo Veveriček posebne sorte v režiji Ivane Djilas in koreografinje Maše Kagao Knez, Kinodvor pa bo poleg premierne projekcije Bučka ponudil še predpremiero francoskega filma Rudija Rosenberga Novi mulc.

Za spoštovanje drugačnosti
Po besedah Mateje Demšič, vodje oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana (MOL), prirediteljice festivala, želijo s festivalom graditi vrednote strpnosti in spoštovanja drugačnosti, za katere bi si želeli, da bi bile splošno uveljavljene v družbi. Letos se festival širi še v Domžale in prvič tudi v Sežano. MOL je za letošnji festival namenil 73.000 evrov, nekaj sredstev pa je prispevalo tudi japonsko veleposlaništvo.

Kot pravi Tibor Mihelič Syed, direktor SMG-ja, ki je izvršni producent festivala, letošnjo temo posvečajo razmerju med samoumevnostjo pravic na eni in odgovornostjo posameznika na drugi strani. Kot je pojasnil, se moramo zavedati, da pravice terjajo tudi odgovornost. Festival, na katerem vsako leto sodeluje več producentov, je namenjen dvema ciljnima občinstvoma - skupinam iz šol in vrtcev ter otrokom, ki na festival pridejo s starši oziroma odraslimi. Nekaj vstopnic vsako leto namenijo tudi otrokom iz ranljivih skupin.