Lažna, a precej prepričljiva kraljica na odkritju nove Banksyjeve umetnine. Foto: Reuters
Lažna, a precej prepričljiva kraljica na odkritju nove Banksyjeve umetnine. Foto: Reuters
Umetnik je z Betlehemom povezan že desetletja in se je podpisal tudi pod znano poslikavo golobice miru z neprebojnim jopičem. Foto: Reuters
"Sto let po Balfourju bi morali Palestinci končno sprejeti judovsko nacionalno domovino in judovsko državo," je ob današnji stoletnici deklaracije poudaril Netanjahu. "Ko bodo to naredili, bo pot do miru neprimerno bližje. Po mojem mnenju bo mir dosegljiv," je dodal. Banksy je prepričan, da Angleži ne bi smeli biti ponosni na vlogo, ki so jo imeli pri situaciji na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters

Najslavnejši ulični umetnik na svetu je svoj novi projekt razkril včeraj, na predvečer stoletnice Balfourjeve deklaracije. V svojem Zazidanem hotelu (Walled Off Hotel), ki je spomladi odprl vrata v Betlehemu, je priredil čajanko za palestinske otroke.

Izraelske oblasti Balfourjevo deklaracijo, ki jo je leta 1917 izdal britanski zunanji minister Arthur Balfour, razumejo kot dokument, ki je odprl pot za ustanovitev države Izrael leta 1948. Premier Benjamin Netanjahu je ob obletnici odpotoval v London in se udeležil slavnostnega banketa v družbi britanskega političnega vrha.


Palestinci so v preteklosti že zahtevali, naj se Velika Britanija opraviči za dokument, ki je, tako pravijo, palestinskemu ljudstvu prinesel trpljenje in razlastninjenje. Tega opravičila seveda nikoli niso dobili.

"Er ... Sorry", se glasi napis, ki ga je dal Banksy vgravirati na turobni siv zid, ki so ga na Zahodnem bregu postavili Izraelci. Napis ima v resnici dvojni pomen: ER je tudi uradna okrajšava za britansko kraljico Elizabeto: Elizabeth Regina.

"Visoka gostja" na odprtju
Da res nihče ne bi zgrešil poante njegovega sporočila, je Banksy priredil pravcato čajanko, katere se je udeležila igralka z masko kraljice Elizabete; "vladarica" je tudi slavnostno odkrila novo umetnino. V uradni izjavi za javnost je Banksy pojasnil, da je delo naročil pri uglednem kamnoseku, ki je v preteklosti sodeloval pri projektih v Buckinghamski palači in opatiji Westminster.

"Konflikt je prinesel toliko trpljenja na vseh straneh, da se mi ni zdelo primerno, da "proslavljamo" britansko vlogo v njem," je poudaril Banksy.

Hotel iz nočne more
Banksy, čigar identiteta po vseh teh letih še vedno ostaja skrivnost, je svoj Zazidani hotel opisal kot "gostišče z najslabšim razgledom na svetu": čisto vse sobe imajo razgled zgolj in samo na varnostni zid, ki obkroža celotno mesto. V očeh Palestincev je zid simbol zatiranja, Izrael pa ga interpretira kot branik pred palestinskimi napadi.


Hotel so z grafiti poslikali palestinski umetniki, vanj pa vabijo tako tuje kot domače turiste, da bi lahko na lastne oči videli, kakšno je življenje na okupiranem ozemlju. V preddverju goste pozdravijo številne nadzorne kamere, ki služijo zgolj kot okras, vratar na vrhu stopnic pa stoji zgolj nekaj metrov stran od enega izmed najhujših konfliktov na svetu.