Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Prejšnji teden smo med prebivalstvo na poplavljenih področjih že odposlali za 300 tisoč evrov vrednostnih kartic, v prihodnjem tednu bomo na prizadeta področja poslali še za 300 tisoč evrov vrednostnih kartic, da ljudem pomagamo pri premagovanju najhujših stisk," so sporočili iz Rdečega križa in dodali, da so že razdelili tudi za več kot 300 tisoč evrov materialne pomoči oz. skoraj 280 ton.

Od tega je bilo 110 ton živil, hrane in prehranskih izdelkov, 30 ton higienskih potrebščin in pripomočkov, 130 tisoč litrov vode in 3500 litrov razkužil in sredstev za čiščenje.

V ponedeljek se je zaključil tudi rok za oddajo vlog za pridobitev pomoči po nedavnih ujmah, in sicer za neurja v drugi polovici julija 2023 ter poplave v začetku avgusta 2023. Prizadetim v julijskih neurjih bodo razdelili pol milijona evrov, prizadetim v poplavah pa pet milijonov evrov, ki jim jih je namenila vlada.

"Do zdaj smo skupno zbrali in obdelali 3773 vlog. Prav danes se je že sestala prva regijska komisija za razdeljevanje sredstev in tako vsi upamo, da bomo lahko upravičencem kar najhitreje pomagali, s finančnimi nakazili bomo začeli predvidoma v sredini septembra," so še navedli v Rdečem križu.

Karitas pomagal že 3104 gospodinjstvom

Iz Slovenske karitas pa so v ponedeljek popoldne sporočili, da so do ponedeljka zjutraj prejeli skupno 1550 vlog, od tega 200 vlog za julijska neurja in 1350 vlog za poplave. Dodali so tudi, da bo, če bo zamudnik imel utemeljen razlog za zamudo in če bo komisija še v postopkih obravnavanja vlog, sprejela tudi zamudnikovo vlogo in jo obravnavala.

Karitas je na osnovi prejetih prošenj 3104 prizadetih gospodinjstev pomagal v obliki vrednostnih bonov in nakazil. Skupna vrednost finančne pomoči je znašala 1.238.000 evrov. "Večino gospodinjstev so voditelji župnijskih Karitas in prostovoljci predhodno tudi obiskali oziroma se z njimi srečali pri čiščenju ali pri pomoči," so zapisali v sporočilu za javnost.

Župnijske Karitas so po njihovih navedbah na prizadetih območjih razdelile 115 ton hrane, ki so jo poklonili posamezniki in podjetja. Dodatno so bili razdeljeni tudi čistila, razkužila, orodje za čiščenje, higienski pripomočki, posteljnina, brisače, odeje in gospodinjski aparati. Na prizadetih območjih je v gospodinjstvih tudi 398 razvlaževalcev prostorov, so še navedli.

Pretekli petek so na Karitasu sprostili nadaljnjih 1,5 milijona evrov iz zbranih donacij posameznikov, podjetij in ustanov za pomoč pri obnovi in nakupu najnujnejše opreme za najbolj prizadeta in socialno šibka gospodinjstva. V tem tednu so škofijske karitas začele drugo fazo zbiranja prošenj in razdeljevanja pomoči. Pomoč se bo še posebej usmerila v gospodinjstva, ki so imela v večjem obsegu uničena stanovanja in opremo ter niso sposobna sama vzpostaviti osnovnih pogojev za bivanje, so še zapisali.

Obstaja možnost, da bo denarja za prvo pomoč državljanom in podjetjem po poplavah premalo