Voda v oceanih postaja vse toplejša, kar ne prinaša ničesar dobrega. Foto: AP
Voda v oceanih postaja vse toplejša, kar ne prinaša ničesar dobrega. Foto: AP

Več kot 90 odstotkov presežne toplote, ki na Zemlji ostane zaradi izpustov toplogrednih plinov, absorbirajo oceani. Podatki, ki so jih prvič začeli pisati leta 1958, dokazujejo nezadržno dvigovanje temperature oceanov. Ti so se začeli še posebej hitro segrevati po letu 1990, piše Guardian.

Temperatura na gladini morij ima velik vpliv na vreme po svetu, saj toplejši oceani prispevajo k nastanku izrednih vremenskih pojavov, kot so vse močnejši orkani in tajfuni, poleg tega v zraku ostaja vse več vlage, kar pomeni obilnejše nalive in poplave. Zaradi toplejše vode se poleg tega raven gladine viša, to pa ogroža nižje ležeče kraje.

Strokovnjaki so prepričani, da je daleč največji dejavnik za segrevanje oceanov dvig temperature v ozračju, kar pomeni, da so oceani nesporni dokaz globalnega segrevanja. "Cikli kroženja vode in zraka na Zemlji so popolnoma spremenjeni, razlog pa so emisije toplogrednih plinov, ki nastajajo zaradi človeške dejavnosti. Podnebni sistem na Zemlji doživlja ogromne spremembe," so zapisali.

Sorodna novica Lani so v 12 evropskih državah izmerili temperaturne rekorde

"Le izmerite oceane"

John Abraham z Univerze St. Thomas v Minnesoti, ki je sodeloval v študiji, je dodal: "Če želite izmeriti globalno segrevanje, le merite tam, kamor gre vsa presežna toplota. Več kot 90 odstotkov je konča v oceanih. Prav zato je merjenje temperature vode v oceanih najbolj točen način za določanje tega, kakšno je stanje našega planeta. Po vsem svetu se vse pogosteje pojavljajo izredni vremenski pojavi, vzrok zanje pa je segrevanje oceanov. To ima grozljive posledice za vse."

Študija je tudi ugotovila, da je mnogo vremenskih nevšečnosti v letu 2022, med drugim uničujoče poplave v Čadu, Nigru in Nigeriji, zelo verjetno posledica podnebnih sprememb.

Zanesljivi podatki o temperaturi oceanov segajo v 40. leta 20. stoletja, a raziskovalci z veliko verjetnostjo trdijo, da so oceani trenutno najtoplejši v zadnjih tisoč letih, poleg tega pa se segrevajo najhitreje v zadnjih 2000 letih.

Strokovnjaki so poleg tega analizirali tudi slanost oceanov, ki vpliva na gostoto vode in njeno kroženje. Ugotovili so, da je bila tudi slanost oceanov lani rekordna.

Študija je bila objavljena v znanstveni reviji Advances in Atmospheric Sciences.

Evropa se segreva najhitreje od vseh celin