Tadej Pogačar je slavil enajstič v sezoni. Foto: EPA
Tadej Pogačar je slavil enajstič v sezoni. Foto: EPA

Pogačar (UAE Team Emirates) je bil najprej del šestnajsterice, ki je napadla 93 km pred ciljem. Nato se je skupina redčila in 35 km pred ciljem so v vodstvu ostali Pogačar, Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) in Ben Healey (EF Education-EasyPost). Tik pred tem je Pogačar zaradi predrte gume zamenjal kolo. Krajši klanec je bil povod za nov napad Slovenca, ki se je v 150 metrih znebil tako Britanca kot Irca.

Zmaga v solo vožnji ni bila ogrožena. Foto: EPA
Zmaga v solo vožnji ni bila ogrožena. Foto: EPA

V slogu največjih mojstrov je Pogačar v kronometrski vožnji samo še opravil začeto delo. Razlika je znašala tudi več kot 40 sekund. Drugi je bil Healey (+0:38) in tretji Pidcock (2:14). Matej Mohorič, ki je bil pred tem z devetim mestom (2021) najvišje uvrščeni Slovenec na tej dirki, je zasedel 33. mesto (4:06), Matevž Govekar je odstopil.

Na 254 km dolgi trasi je bilo posejanih kar 33 klancev. Skupaj je bilo treba premagati več kot 3000 višinskih metrov.

Pred Pogačarjem so le trije kolesarji v istem letu dobili Dirko po Flandriji in dirko Amstel Gold Race. To so bili Eddy Merckx (1975), Jan Raas (1979) in Philippe Gilbert (2017). To je bila 57. zmaga Tadeja Pogačarja v poklicni karieri in že enajsta letos.

"Neverjetno, nisem pričakoval tako hitrega pobega. Dlje časa sem bil na deloma predrti gumi in dvomil sem, da bom lahko prišel sam do cilja. Bil sem kar frustriran, ker dolgo vmes niso spustili avtomobilov. Potem pa sem le zamenjal kolo pred zadnjimi vzponi. Bilo je kar nervozno, toda iz sebe sem iztisnil vse, da sem prvi prečkal ciljno črto," je dirko in težave za organizatorje opisal Pogačar.

Nič ne more ustaviti Tadeja Pogačarja

Kako se je odvijala dirka?

Profil današnje dirke. Foto: Organizator
Profil današnje dirke. Foto: Organizator

Kmalu po startu je uspel beg sedmerici kolesarjev, ki je imela hitro slabih pet minut prednosti. V tej skupini so bili Mathias Vacek (Trek - Segafredo), Leon Heinschke (Team DSM), Matteo Vercher (TotalEnergies), Ward Vanhoof (Team Flanders - Baloise), Tobias Ludvigsson, Alessandro Fedeli (oba Q36.5 Pro Cycling Team) in Martin Urianstad (Uno-X Pro Cycling Team). Glavnina jih je ujela slabih 115 kilometrov pred ciljem, kar pomeni, da so bili v begu več kot tri ure.

Dobrih 20 kilometrov je bilo dogajanje v ospredju mirno, približno 93 km pred ciljem pa se je v beg podala skupina 16 kolesarjev na čelu s Pogačarjem, ki si je počasi začela nabirati prednost. Čez 30 kilometrov se je izoblikovala skupina enajstih ubežnikov; 45 km pred ciljem je odpadel Lars van den Berg, tako da je bila v vodstvu deseterica.

Niti menjava kolesa ni zmedla Pogija

38 km pred ciljem je moral Pogačar na vznožju Kruisberga zaradi težav z gumo zamenjati kolo, a je ekspresno ujel vodilno skupino. Takoj zatem je sledil napad, ki je razklal vodilno skupino. V ospredju so ostali Pogačar, Pidcock in Healey. Na kratkem vzponu na Keutenberg je Pogačar pobegnil še Pidcocku in Healeyju ter 28 kilometrov pred ciljem ostal osamljen v vodstvu.

Upošteval nasvet van der Poela

Njegov prijatelj in tekmec, Nizozemec Mathieu van der Poel, je nekaj dni prej Pogačarju svetoval, kje naj napade. "Mathieu mi je dejal, naj napadem na Keutenbergu. To mi je povedal pred tremi dnevi, ko mi je poslal sporočilo. Zagotovo se mu bom zahvalil za nasvet. Je nekako najtežji vzpon in mi zato najbolj ustreza," je odločitev za napad slabih 30 km pred ciljem še komentiral slovenski as.

Rebellinu in Gilbertu hat-trick

Med ardenske klasike spadata še Valonska puščica (sreda) in Liege–Bastogne–Liege (naslednja nedelja). Na vseh omenjenih dirkah namerava tekmovati tudi Pogačar. Do zdaj je le dvema kolesarjema v istem letu uspelo zaokrožiti ardenski hat-trick: to sta Davide Rebellin (leta 2004) in Philippe Gilbert (2011).

"Nikoli na Valonski puščici nisem dobro dirkal, toda sem v dobri formi in za sabo imam močno ekipo," je pogovor za organizatorje sklenil Pogačar.

57. dirka Amstel Gold Race

Maastricht–Berg en Terblijt, 253,6 km

Na ženski dirki zmaga ostala doma

Žensko dirko je dobila Nizozemka Demi Vollering (Team SD Worx), ki je napadla v predzadnjem kilometru in v cilj prišla z dovolj veliko prednostjo, da je lahko v miru slavila zmago. Ekipni uspeh Team SD Worx je dopolnila Lotte Kopecky, ki je dobila sprint manjše skupine v boju za drugo mesto.

Špela Kern (Cofidis Women Team) in Urška Žigart (Team Jayco-AlUla) sta zaostali več kot sedem minut in osvojili 71. oziroma 82. mesto.

9. dirka Amstel Gold Race (Ž)

Maastricht-Valkenburg, 155,8 km