Selektor Andrej Kraševec se je veselil s Kajo Juvan. Foto: AP
Selektor Andrej Kraševec se je veselil s Kajo Juvan. Foto: AP

S tremi dobljenimi nizi je bilo konec upanja za tenisačice Kazahstana, saj so si Slovenke nabrale dovolj točk in nizov, da so v skupini B, kjer je še Avstralija, osvojile prvo mesto. Na koncu so Kazahstanke sicer dobile dvoboj z 2:1, a to je bila pirova zmaga.

Slovensko žensko teniško reprezentanco v soboto ob 10.00 čaka polfinale neuradnega svetovnega prvenstva proti Italiji. Italijanke so premagale Francozinje in Nemke ter se kot prve uvrstile med najboljšo četverico, kjer so prvič v zgodovini tudi Slovenke. Za Italijo sta v Sevilli vse dvoboje posameznic odigrali Jasmine Paolini, 30. igralka na lestvici WTA, in Martina Trevisan (43.).

Točka za niz, ki je potrdil polfinale pokala BJK

Jaz bom potreboval nekaj tednov, da dojamem veličino uspeha. Biti med štirimi najboljšimi državami, potem ko smo še lani igrali v evroafriški skupini, je res neverjeten dosežek. In to ne le za slovenski tenis, ampak za celoten šport v Sloveniji.

Andrej Kraševec, kapetan slovenske reprezentance

Po potrditvi polfinala predaja Slovenke

Drugi par dvoboja je bil Tamara Zidanšek – Julija Putinceva. 25-letna Konjičanka je trenutno stota tenisačica sveta, medtem ko 28-letnica iz Moskve zaseda 69. mesto. Po uvodnem izenačenju je Tamara Zidanšek z dvema brejkoma povedla s 5:1, nakar je Julija Putinceva vlila nekaj upanja na preobrat, a zatem je Slovenka z rebrejkom razblinila vse dvome in s 6:2 poskrbela za niz, s katerim so se Slovenke prebile v polfinale pokala Billie Jean King.

V nadaljevanju je Putinceva zaigrala kot prerojena in drugi niz dobila s 6:2, nato pa je Tamara Zidanšek predala dvoboj zaradi bolečin v načeti desni rami, s čimer bo prihranila moči za sobotni polfinale. "Sem tak tip igralke, da imam rada vse pod nadzorom, in priznam, da sem pred dvobojem natančno vedela za vse matematične izračune. Zato sem po zmagi Kaje vse stavila na prvi niz in prikazala res vrhunsko igro. Nato mi je adrenalin padel, videla sem solze sreče v očeh kapetana Kraševca na klopi in preprosto nisem imela več fokusa za nadaljevanje. Mislim, da bom potrebovala kakšen teden, da bom dojela, kaj smo dosegli, a hkrati hočem ostati zbrana za ta turnir, saj verjamem, da imamo dovolj kakovosti, da presenetimo še Italijo," je bila zadovoljna Zidanšek.

V dvojicah odločal hitropotezni tretji niz

Ob koncu je sledila igra dvojic za zmago v dvoboju. Slovenijo sta zastopali Veronika Erjavec in Ela Nala Milić, ki sta uvodni niz dobili s 6:2. A v nadaljevanju sta Ana Danilina in Žibek Kulambajeva prevzeli pobudo in najprej izenačili s 6:4, nato pa dobili odločilno igro z 10:7. Formalno je Kazahstan z 2:1 resda premagal Slovenijo, a se je preobrat zgodil šele po tem, ko so bile razblinjene vse teoretične možnosti za Azijke.

Deset zaporednih iger Kaje Juvan

Kaja Juvan: Najboljši možni razplet

Na igrišču št. 1 stadiona La Cartuja je bil prvi par Kaja Juvan – Ana Danilina. 22-letna Ljubljančanka je bila izrazita favoritinja, saj je 102. tenisačica sveta, medtem ko 28-letna Kazahstanka na WTA-lestvici zaseda šele 814. mesto. Dvoboj se je začel z 1:1, nato je Kaja Juvan nanizala enajst iger in po slabi uri priigrala Slovenkam prvo točko. Še največ dela je imela s potrditvijo prvega niza, ko je izkoristila "šele" tretjo zaključno žogico. V drugem nizu niti za trenutek ni bilo dvoma niti vzpostavljenega ravnotežja, tako da je Slovenka zavezala kravato v Moskvi rojeni predstavnici Kazahstana.

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek bosta izzivali Italijanke

"Na začetku je bilo nekaj nervoze, saj sem se zavedala zgodovinskega trenutka in vedela, da lahko zmagam. Čeprav moja igra ni bila na najvišji ravni, sem dvoboj mirno pripeljala do konca. Ponosna sem na celotno ekipo, sebe, Tamaro in navijače, ki so nas glasno podpira," je dejala Kaja Juvan. "V Sevillo smo šli z zelo pozitivnimi mislimi in verjamem, da lahko s takim pristopom presenetimo tudi Italijo. Dobro poznamo vse igralke, zato se bomo pogumno lotile dvoboja in upale na najboljše. Sicer pa je zame velikanski uspeh že nastop na zaključnem turnirju dvanajstih najboljših ekip na svetu."

Nemočne brez prve zvezdnice

Jelena Ribakina, četrtouvrščena tenisačica sveta, v četrtek ni nastopila ob porazu proti Avstraliji (1:2) zaradi poškodbe hrbta. Ker v preteklem tednu sploh še ni trenirala, ni bilo presenečenje, da lanska zmagovalka Wimbledona izpušča tudi dvoboj s Slovenijo.

Slovenke v Sevilli poskrbele za enega največjih uspehov slovenskega tenisa

POKAL BILLIE JEAN KING
ZAKLJUČNI TURNIR, Sevilla

SKUPINA B

SLOVENIJA – KAZAHSTAN 1:2
Kaja Juvan – Ana Danilina 6:1, 6:0
Tamara Zidanšek – Julija Putinceva 6:2, 2:6 predaja
Erjavec/Milić – Danilina/Kulumbajeva 6:2, 4:6, 7:10


Sorodna novica Poškodba Jelene Ribakine Sloveniji odpira vrata v polfinale

Odigrano v torek in četrtek:
SLOVENIJA
– AVSTRALIJA 2:1
Juvan – Tomljanović 6:4, 6:1
Zidanšek – Saville 6:1, 6:4
Erjavec/Milić – Birrell/Hunter
5:7, 7:6 (2), 5:10

AVSTRALIJA – KAZAHSTAN 2:1
Hunter – Danilina 7:6, 6:4
Birrell – Putinceva 0:6, 5:7
Ellen Perez/Hunter – Putinceva/Danilina
6:1, 4:6, 10:4

Vrstni red: Slovenija, Kazahstan, Avstralija po 3 točke.


Polfinale, sobota ob 10.00:
SLOVENIJA - ITALIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

ČEŠKA - KANADA