Foto:
Foto:
Iz nemirne države je pobegnilo okoli 5.000 tujcev.

Šest voditeljev, ki se je udeležilo srečanja v prestolnici Nigerije, je še potrdilo, da je mirovni sporazum, podpisan julija letos, edini pravi način razrešitve spora.

Pred tem so se voditelji zavzeli za politično rešitev spora med južnim in severnim delom Slonokoščene obale.

Voditelji se bojijo, da bi destabilizacija največjega svetovnega proizvajalca kokosa lahko zamajala celotno Zahodno Afriko, med njimi še vedno nemirni Liberijo in Sierro Leone.

Zamenjan poveljnik vojske
Južni del Slonokoščene obale nadzirajo vladne sile predsednika Laurenta Gbagba, severni del pa je pod nadzorom upornikov. Gbagbo je v soboto zamenjal poveljnika generalštaba, na njegovo mesto pa postavil človeka, ki naj bi vodil napad na severu države. Po francoskih povračilnih napadih so izbruhnili nemiri, ki so prerasli v vsesplošno nasilje nad Francozi in drugimi tujci.

Državo, ki je bila nekoč ekonomska velesila Zahodne Afrike, je zapustilo že okoli 5.000 ljudi, vendar se je izseljevanje po poročilih zaenkrat končalo. Poveljnik francoskih sil v Slonokoščeni obali je dejal, da se razmere umirjajo, vendar bodo vojaki ostali v pripravljenosti. Mednarodno skupnost skrbi, da bi nasilje lahko preraslo v medetnične spopade.