Švedsko bo po 11 letih znova zastopala Loreen, tokrat s pesmijo Tattoo. Prvič je na Evroviziji zmagala leta 2012 v Bakuju. Njenih 372 točk je bil do takrat drugi najvišji seštevek točk na izboru, prejela pa je največ dvanajstic v zgodovini do takrat – od kar osemnajstih držav. Foto: Reuters
Švedsko bo po 11 letih znova zastopala Loreen, tokrat s pesmijo Tattoo. Prvič je na Evroviziji zmagala leta 2012 v Bakuju. Njenih 372 točk je bil do takrat drugi najvišji seštevek točk na izboru, prejela pa je največ dvanajstic v zgodovini do takrat – od kar osemnajstih držav. Foto: Reuters

Stave na Evroviziji so postale ključni dejavnik pri stopnjevanju evforije pred začetkom izbora. Oboževalci in izvajalci pozorno spremljajo kvote, ker zanje to, po besedah glavnega urednika portala ESCBubble.com Ervina Juhásza, pomeni vznemirjenje še pred samim televizijskim prenosom. Izvajalcem pa stavnice ponujajo vpogled, kako je zainteresirana javnost sprejela njihovo skladbo v danem trenutku. "Stave niso več prisotne samo v športu in na dirkah. Tako je že nekaj let. In zagotovo je to nekaj, kar je postalo nepogrešljiv del Evrovizije," je poudaril Juhász, ki pozorno spremlja evrovizijske stavnice in na njih tudi stavi od leta 2013. Juhász se ne ozira na mnenja oboževalcev o Evroviziji in ne verjame medijskim poročilom o posameznih predstavnikih. Evrovizijo spremlja že od leta 2008 in zanaša se zgolj na lastno znanje in analize.

Največji skok na vrhu stavnic je v prvem tednu vaj uspel francoski predstavnici La Zarri. Foto: Reuters
Največji skok na vrhu stavnic je v prvem tednu vaj uspel francoski predstavnici La Zarri. Foto: Reuters

Čeprav lahko stave ustvarijo prvo predstavo, realno stanje ni znano, dokler niso opravljene vaje in nastopi v živo, opozarja Juhász: "Večina denarja se vloži v stave med samim tekmovalnim tednom Evrovizije, še posebej med predizbori in finalom."

Evrovizija je z leti postala platforma, ki je še kako vpeta v aktualno družbeno dogajanje po svetu. Tako so svetovni mediji po zmagi skupine Måneskin hitro potegnili vzporednico s pandemijo covida-19. Po zmagoslavju so skupino predstavili kot zmagovalce evropske države, ki jo je najbolj prizadela pandemija covida-19. Kaluš Orkestra so postali evrovizijski simbol, ki opozarja na posledice vojne v Ukrajini.

Oči so letos uprte v Loreen, ki bi lahko postala prva izvajalka, ki bi dvakrat zmagala na Evroviziji. Hkrati bi se z njeno zmago vrnil spektakel na Švedsko, kjer bodo naslednje leto praznovali 50. obletnico ustanovitve Abbe. Lahko pa se evrovizijsko kolesje preseli tudi v Francijo, ki je zaradi protestov pod budnim očesom svetovne javnosti in bo naslednje leto gostiteljica tako otroške Evrovizije kot tudi poletnih olimpijskih iger. Francija je po zaslugi Marie Myriam s skladbo L'oiseau et l'enfant zadnjič zmagala leta 1977, ko je izbor potekal prav tako v Veliki Britaniji.

Še ena zanimivost: tako Loreen kot La Zarra imata maroške korenine. Starši Loreen izvirajo iz Maroka, medtem ko je bila La Zarra (pravo ime Fatima-Zahra Hafdi) rojena v Montrealu frankofonskim kanadskim staršem maroškega rodu.

Obstajajo različne vrste stav: od stav, kdo bo zmagal, kdo se bo uvrstil v finale, do neuspeha v predizborih. Stavite lahko tudi na zaporedje, kdo bo končal med prvimi petimi ali prvimi desetimi, kdo bo najboljši izvajalec določene regije ... Nekatere stavnice ponujajo možnost, da se napove, koliko točk bo dobil zmagovalec in katera država bo končala z neslavno ničlo.

Juhász pojasnjuje: "Medtem ko se splošne stave za zmagovalca razvrstijo po njihovih množiteljih, to ne pomeni, da se pričakuje, da bo določena država, ki na stavnicah trenutno zaseda 17. mesto, tam tudi končala. Ne. To pomeni samo, da ima 16 držav pred njo večjo možnost za zmago na izboru."

Logika za stavami je preprosta: več ljudi, ki stavijo, in več denarja, ki se vlaga v stave na določeno državo, manjši bo izkupiček. S tem pa bo država bližje vrhu in obratno.

Stave se lahko spreminjajo med tekmovanjem. Po besedah Juhásza je bila končna zmagovalka Evrovizije v zadnjih šestih letih na stavnicah vedno med prvimi tremi. Hkrati poudarja, da so stavnice skoraj povsem točne v napovedovanju izida, zato nekateri mediji vsak dan poročajo o spremembah kvot, na podlagi katerih oboževalci oblikujejo svoje napovedi in odločitve za glasovanje v predizborih in finalu.

"Televizijski spektakel ne temelji samo na skladbah in nastopih, ampak tudi na točkah, ki jih bo vsaka država prejela, ter o končnih uvrstitvah predstavnikov," je poudaril Juhász. Ob tem je nadaljeval: "Od določenih držav, ki so se v preteklih letih dobro odrezale na Evroviziji, se avtomatično pričakuje, da bodo uspeh ponovile. Toda na začetku stav ni v igri veliko denarja. Zgodnje stave vložijo najbolj goreči evrovizijski oboževalci in morda ljudje, ki so blizu določenim predstavnikom, ki bodo tekmovali za priložnost, da popeljejo evrovizijski spektakel naslednje leto v svojo državo."

Če je mogoče verjeti stavnicam, se lepa uvrstitev nasmiha tudi Finski, ki je nazadnje slavila zmago leta 2006, ko so jo zastopali Lordi. Tokrat je njihov adut 29-letni raper, pevec in avtor Käärijä s skladbo Cha Cha Cha. Foto: EPA
Če je mogoče verjeti stavnicam, se lepa uvrstitev nasmiha tudi Finski, ki je nazadnje slavila zmago leta 2006, ko so jo zastopali Lordi. Tokrat je njihov adut 29-letni raper, pevec in avtor Käärijä s skladbo Cha Cha Cha. Foto: EPA
Sorodna novica Evrovizijske stavnice: milijon evrov vplačanih za zmago Izraela

Količina denarja, vloženega v stave, se giblje od majhnih vsot oboževalcev do velikih zneskov profesionalnih igralcev, ki stavijo tudi petmestne vsote, je pojasnil Juhász in dodal: "Profesionalni igralci so v zadnjih letih natančno preučevali Evrovizijo s prisotnostjo na vajah, novinarskih konferencah ter pogovorih z mediji, oboževalci in običajnimi gledalci. Prav tako so izvedli več statističnih analiz, s katerimi bi odkrili vzorce in formule, ki prinašajo največ dobička. Vendar pa vedo, da je lahko tekmovanje Evrovizije nepredvidljivo."

Tako je Juhász navedel primer, da noben predstavnik, ki je nastopil pod zaporedno številko dve v velikem finalu, ni na koncu zmagal. "Večina zmagovalk Evrovizije skozi zgodovino so bile izvajalke, toda ta trend se je v zadnjih letih spremenil. Profesionalni igralci stav prav tako vedo, kakšna oblačila in pripomočke naj bi imel predstavnik na nastopu, da bi dosegel določen rezultat. Vendar pa se lahko vse to izkaže za napačno, seveda."

Če razmišljate, da bi podprli državo oz. predstavnika na stavnicah, bodite pripravljeni staviti tisoče, če ne desettisoče evrov na njih, svetuje Juhász.

Toda ne verjame, da imajo stavnice velik vpliv na končni rezultat. Obstajajo primeri, ko favoriti stavnic pred tekmovanjem niso končali med prvimi petimi (italijanska skladba Occidentali's Karma leta 2017) ali celo med prvimi desetimi (francoska skladba Sognu leta 2011). "Stavi se lahko vse do finala in med njim. Države, ki bodo tudi po obeh predizborih še vedno visoko uvrščene na stavnicah, bodo najverjetneje imele realne možnosti za dobro uvrstitev," je sklenil.

Slovenijo v Liverpoolu predstavlja skupina Joker Out s pesmijo Carpe Diem. V boj za finalno vstopnico letošnje Pesmi Evrovizije se bodo člani skupine podali kot deseti po vrsti v drugem predizboru v četrtek, 11. maja.

Njihovo pot lahko spremljate na našem posebnem podportalu Misija Liverpool in na družbenih omrežjih:

Instagram

Facebook

TikTok

Evrovizija čez 3...2...1...