Znanstveniki upajo, da bo Curiosity nadaljeval tam, kjer so končali Spirit in Opportunity, ki sta odkrila geološke dokaze, da je na Marsu nekdaj bila voda, in Phoenix lander, ki je na severnem polu odkril led. Foto: Nasa
Znanstveniki upajo, da bo Curiosity nadaljeval tam, kjer so končali Spirit in Opportunity, ki sta odkrila geološke dokaze, da je na Marsu nekdaj bila voda, in Phoenix lander, ki je na severnem polu odkril led. Foto: Nasa
Kamera
Kamera, ki je usmerjena v tla bo posnela zadnji dve minuti, preden bo avgusta prihodnje leto Curiosity pristal na Marsu. Foto: Nasa

V laboratoriju za reaktivni pogon pri Los Angelesu ekipa skorajda noč in dan preizkuša rover, ki so ga poimenovali Curiosity (Radovednost), in njegove znanstvene inštrumente. 2,5 milijarde dolarjev vredna odprava na Mars bi se sicer morala začeti že leta 2009, a je zaradi težav pri izdelavi roverja prišlo do dveletne zamude.

Curiosity bo vrtal v Marsova tla
Za zdaj je izstrelitev rakete, ki bo na Mars popeljala Radovednost, predvidena za november, inženirje pa čaka še veliko testiranj, s pomočjo katerih želijo zagotoviti, da bo šlo vse kot po maslu. Rover pogajanja jedrska energija in je velik približno toliko kot manjši enoprostorec. Njegova naloga bo vrtanje v Marsova tla in analiza vzorcev, na podlagi zbranih podatkov pa bodo znanstveniki ugotavljali, če je bilo na Marsu kadar koli primerno okolje za nastanek življenja.

Na razočaranje vesoljskih navdušencev rover ne bo imel visokoločljivostne 3D-kamere, ki jo je pomagal izdelati režiser Avatarja James Cameron. Nasa se je namreč pred kratkim odločila, da kamere ne bo namestila, saj ni dovolj časa za vsa potrebna testiranja leč.

Izdelava Curiosityja je bila za inženirje zelo naporna. Morali so preoblikovati zaščito pred vročino in odpraviti težave s padalom. Poleg tega so se spoprijemali tudi z zamudami pri dobavi delov, kar je povzročilo dodatno zamudo in stroške. Eden izmed razlogov za vrsto težav, s katerimi so se spopadali Nasini znanstveniki je tudi, da v Ameriški vesoljski agenciji še nikoli niso razvili tako tehnološko zahtevnega in naprednega roverja.

Roverja si lahko ogledate tudi na spletu
Nasa pri tem testira tudi nov način pristajanja. Namesto zračnih vreč, ki bi ublažile pristanek, bodo uporabili tehniko žerjava, s pomočjo katere se bo rover počasi spustil na Mars.

Dele plovila, ki bo na Mars prenesel Curiosity, bodo v Cape Canaveral začeli pošiljati prihodnji mesec. Tritedensko obdobje, v katerem morajo rover poslati v vesolje, se začne 25. novembra. Je pa rover že od oktobra lani na ogled prek spleta.

Testiranje Curiosityja si lahko ogledate tukaj.

Nasa je namreč namestila kamero, ki spremlja dogajanje v "čisti sobi", kjer opravljajo testiranja. Do prenosa brez zvoka ima dostop vsak, ki ima dostop do spleta, ob tem pa Nasa občasno organizira spletne klepete s strokovnjaki, ki gledalcem razlagajo dogajanje.