Najkakovostnejši, globalni posnetek Harona doslej - a še boljši prihajajo, obljubljajo na Nasi, kjer so nad raznolikostjo tega nebesnega telesa presenečeni. Nekatere barve na fotografiji so ojačane. Vidne so podrobnosti do treh kilometrov velikosti. Foto: ASA/JHUAPL/SwRI
Najkakovostnejši, globalni posnetek Harona doslej - a še boljši prihajajo, obljubljajo na Nasi, kjer so nad raznolikostjo tega nebesnega telesa presenečeni. Nekatere barve na fotografiji so ojačane. Vidne so podrobnosti do treh kilometrov velikosti. Foto: ASA/JHUAPL/SwRI
Haron
Še podrobnejši pogled na nekatera območja. Foto: ASA/JHUAPL/SwRI
Haron, Pluton
Primerjava matičnega planeta in Harona v ozadju. Foto: ASA/JHUAPL/SwRI
Pluton
Le za primerjavo: še pred kakšnim letom smo Plutonov sistem videli le takole. Foto: Nasa


Haron
je nenavadna luna, ki nosi vsaj en rekord v Osončju. Njen premer (1.207 kilometrov) znaša kar polovico premera matičnega planeta, česar ne preseže noben drugi naravni satelit. Številni znanstveniki pri projektu New Horizons so pričakovali, da je Haron podoben našemu Mesecu, v smislu, da naj bi to bilo monotono, s kraterji posejano telo. A sveže fotografije, ki jih je - že četrti petek zapored - NH poslal nazaj na Zemljo, kažejo drugačno sliko. Haron je poln gorovij, kanjonov in zemeljskih plazov. Tudi barvno je dokaj raznolik.

"Nismo ravno verjeli, da bomo tako daleč, na robu sončnega sistema videli tako raznolik in zanimiv satelit," je izjavil Ross Beyer, član NH-jeve geološko ekipe. "In zelo smo zadovoljni, da smo se motili," je dodal.

Le ena stran
Medtem ko so za matični planet Pluton že dospele nekatere najboljše fotografije sploh; pa je to šele prvi paket za Haron. Kot zatrjujejo na Nasi, bodo najkakovostnejši posnetki tega telesa dospeli šele enkrat naslednje leto. Poudariti je treba še, da so to posnetki le tiste strani Harona, ki je obrnjena proti svojemu paru v binarnem sistemu. Za drugo stran bo treba počakati na naslednjo sondo proti Plutonu, ki pa je ni na spregled in verjetno je tudi ne bo v doglednem času.

Globalni sistem kanjonov
NH jih je posnel 14. julija letos, ko je brzel skozi sistem, nazaj pa so prispele dva meseca pozneje. Na njih je dobro viden "pas kanjonov", področje, ki se vleče čez celotno vidno hemisfero v bližini ekvatorja, in je polno razpok ter seveda kanjonov. Ta veliki sistem dolin je dolg kar 1600 kilometrov, najbrž pa še daljši, raztezajoč se tudi prek oddaljene strani Harona. S tem je štirikrat daljši od znanega zemeljskega Velikega kanjona, ponekod dvakrat globlji, in nakazuje "titanske" geološke pretrese ter dvige površja v preteklosti.

"Vse kaže, da se je celotna skorja razdvojila in odprla," je dejal John Spencer, prvi geolog misije. "Upoštevajoč relativno velikost Harona je ta pojav podoben širnemu sistemu Valles Marineris na Marsu," je dodal (foto Valles Marineris desno).

Geološko mlajša ravnica Vulkan
Natančen pregled je še pokazal, da je področje pod ekvatorjem precej manj s kraterji posejano kot primerljiv teren na severu. To kaže, da je geološko precej mlajši in da je tudi Haron bil nekje v bližnji zgodovini geološko aktiven. Na to kažejo tako gladkost same ravnice kot nekatere reže na njej, pa tudi mehki robovi področja. Zadnje je najbrž prestalo obsežno prestrukturiranje, med katerim so nastajale nove zaplate.

Med možnimi mehanizmi nastajanje je hladna vulkanska aktivnost ali kriovulkanizem. "Razpravljamo o možnosti, da je v Haronu nekoč ležal velik ocean tekoče vode. Ta je na neki točki zamrznil in pri tem spremenil prostornino [led je redkejši od vode, op. a.], ustvaril pritisk na skorjo, ki je počila in dovolila izhod na površje velikim količinam vodne lave," je izjavil Paul Schenk, član NH-jeve ekipe.
Še južneje, proti dnu posnetka, pa je opazna nenavadna gora, ki je obkrožena z ogromnim jarkom.

Ravnica Vulkan
Mimogrede, omenjeno gladko področje so neformalno poimenovali ravnica Vulkan. Morda nekoliko v duhu popularne peticije izpred dveh let za poimenovanje vsaj dveh takrat še brezimnih lun po Vulkanu, planetu iz znanstvenofantastične serije Zvezdne steze.

Še milijardo in pol kilometrov naprej
NH se trenutno nahaja pet milijard kilometrov stran od Zemlje in je na poti proti objektu Kuiperjevega pasu, začasno poimenovanem 2014 MU69. Oktobra bo sonda izvedla več preusmeritvenih manevrov, pri čemer bo potrošila lep del zalog potisnih kemikalij, ki so še na voljo.
Video: Prelet čez Haron