EGS-zs8-1 ima največji spektroskopski rdeči premik vseh znanih galakij. Rdeči premik je ekvivalent Dopplerjevega učinka na elektromagnetnem valovanju. Foto: NASA, ESA, Oesch, Momcheva (Yale), 3D-HST and HUDF09/XDF
EGS-zs8-1 ima največji spektroskopski rdeči premik vseh znanih galakij. Rdeči premik je ekvivalent Dopplerjevega učinka na elektromagnetnem valovanju. Foto: NASA, ESA, Oesch, Momcheva (Yale), 3D-HST and HUDF09/XDF

Kogar zanima, kako je bilo videti vesolje pri starosti le dobre pol milijarde let, mu ni treba skozi zapletene enačbe in modele rekonstruirati prastare resničnosti. Tukaj je, pred očmi: mednarodna skupina astronomov pod vodstvom znanstvenikov univerze Yale je s pomočjo plejade različnih teleskopov ujela posnetek izjemno oddaljene galaksije. Natančneje, EGS-zs8-1 izhaja iz časa, ko se je vesolje prebilo do le pet odstotkov zdajšnje starosti. Ta - po podatkih Plancka - znaša 13,8 milijarde let.

Za vpogled tako daleč v preteklost so v projektu CANDELS moči združili vesoljski teleskop Hubble, arhiv posnetkov upokojenega Spitzerja ter 10-metrski Keck na Havajih. Podvig je eden najobsežnejših v Hubblovi zgodovini. Z njim nameravajo astronomi preučiti prve procese nastajanja galaksij v otroštvu vesolja, prva semena strukture vsega v obdobju prve milijarde let obstoja. Med drugim je pomembno vprašanje, kako je ta kozmična kuhinja iz osnovnega vodika, ki je bil vseprisoten, izdelala vse druge težje elemente, ki so naposled poskrbeli za planete in življenje.

Zelo masiven objekt - za tiste čase
Kot kaže objava Nase, so novi rekord postavili zaradi nenavadnih lastnosti EGS-zs8-1. Galaksija, ki je v tem trenutku seveda popolnoma drugačna in najbrž že 30 milijard svetlobnih let stran, je bila že pri 100 milijonih let starosti eden najmasivnejših objektov tedanje stvarnosti. Nagrabila je 15 odstotkov današnje mase Galaksije Rimske ceste in je nove zvezde proizvajala 80-krat hitreje od nje (Rimska cesta proizvede približno eno novo zvezdo na leto). Posledično je tudi zelo svetla, kar je omogočilo dokaj natančne astronomske meritve rdečega premika tudi pri rekordni oddaljenosti.

Najdba potrjuje, da so galaksije nastajale zelo zgodaj v zgodovini in da so takrat bile precej drugačne od "modernih". Pri projektu CANDELS se bodo z vprašanji geneze v naslednjem desetletju intenzivno ukvarjali, kar pomeni, da bodo ti rekordi najbrž še velikokrat padli. Če ne drugega, bo k temu pripomogel prihajajoči James Webb, ki ga bodo tudi vpregli.

Hubble je z znano serijo posnetkov Globoko polje že posegal globoko v preteklost. Na njih je najbrž veliko virov svetlobe, ki so še bolj oddaljeni od EGS-zs8-1, ampak jih astronomi (še) niso zmogli natančno opazovati in izmeriti razdalje do njih.