Sonda Nova obzorja je velika kot klavir in tehta 478 kilogramov. Foto: EPA
Sonda Nova obzorja je velika kot klavir in tehta 478 kilogramov. Foto: EPA

Sonda z izvirnim imenom New Horizont (Nova obzorja) bo do najbolj oddaljenega in hkrati najmanjšega planeta našega osončja letela devet let in v tem času prepotovala šest milijard kilometrov dolgo pot.

V začetku leta 2007 naj bi letela mimo Jupitra, kjer naj bi jo s pomočjo njegove težnosti katapultiralo proti Plutonu. To bo uspelo le, če bodo sondo izstrelili do 3. februarja letos, v nasprotnem primeru se bo potovanje podaljšalo za štiri leta.

Misijo Nova obzorja je mogoče spremljati tudi na uradni spletni strani.
Večino časa na poti bo sonda mirovala, njeni sistemi pa se bodo "prebudili" le enkrat na leto in takrat opravili potrebne popravke za plovbo. Vsak teden bo sicer poslala signal na Zemljo, da še deluje.

Devet planetov našega osončja po oddaljenosti od Sonca: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton.
Nova obzorja je opremljena s številnimi instrumenti, ki naj bi razkrili sestavo Plutonovih atmosfere in površja. Pluton je edini planet, ki ga vesoljska vozila še niso obiskala. Znanstveniki domnevajo, da je temperatura na njegovem površju od -230 do -200 stopinj Celzija.