Študija predstavlja še enega v vrsti dokazov, da onesnaženost zraka povzroča oksidativni stres. Foto: Reuters
Študija predstavlja še enega v vrsti dokazov, da onesnaženost zraka povzroča oksidativni stres. Foto: Reuters

V študijo, ki so jo pripravili John R. Balmes in sodelavci, je bilo vključenih 14 otrok in najstnikov, ki živijo v kalifornijskem mestu Fresno, sicer drugem najbolj onesnaženem mestu v ZDA. Raziskovalci so primerjali povezanost med izpostavljenostjo policikličnim aromatskim ogljikovodikom (PAH), značilnim za izpušne pline, in krajšanjem telomer.

Ugotovili so, da je krajšanje telomer potekalo sorazmerno z višjo izpostavljenostjo policikličnim aromatskim ogljikovodikom. Hkrati so ugotovili tudi, da so bili mladostniki z astmo bolj izpostavljeni PAH-om, pri njih pa so hkrati ugotovili tudi znatno krajšanje telomer.

Vpliv onesnaženja na molekularni ravni
Avtorji raziskave ocenjujejo, da bi lahko dolžino telomer uporabljali kot znak za ugotavljanje izpostavljenosti okoljskim vplivom ali za ugotavljanje kroničnega vnetja. "Za uspešno pripravo ukrepov zoper onesnaženje zraka je potrebno bolj poglobljeno znanje o učinkih onesnaženega zraka na ravni molekul," so prepričani avtorji raziskave, ki je bila objavljena v reviji Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Nadaljnje raziskave telomer bi po mnenju avtorjev lahko privedle do novih ugotovitev, kako izpostavljenost onesnaženju vpliva na zdravje posameznikov. Študija je namreč še en dodatek v vrsti dokazov, da onesnaženost zraka povzroča oksidativni stres, ki povzroča poškodbe lipidov, proteinov in DNK, še poroča portal ScienceDaily.