Cenzura objavljenih tvitov bo le v tistih državah, ki prepovedujejo javne debate na določeno temo. Foto: fifthgearanalytics.com, Flickr
Cenzura objavljenih tvitov bo le v tistih državah, ki prepovedujejo javne debate na določeno temo. Foto: fifthgearanalytics.com, Flickr


Odločitev je podjetje sprejelo, saj se, ne le naglo širi po celem svetu, ampak dobiva v posameznih družbah tudi vse večji pomen. Twitter in preostala socialna omrežja, kot je Facebook, so igrala ključno vlogo pri recimo organizaciji lanske arabske pomladi ali pa nemirov v Londonu.

"S širitvijo vstopamo v države, ki imajo različne poglede na to, kaj je svoboda govora," so zapisali in navedli primer Francije in Nemčije, kjer je prepovedana pronacistična razprava. Ob tem so pojasnili, da bo odstranjena oziroma cenzurirana vsebina še vedno vidna drugim uporabnikom Twitterja, ki so zunaj države, ki uvaja cenzuro.

"Do zdaj še nismo uporabili te možnosti, a ko bomo zaprošeni, da v določeni državi to storimo, bomo to storili – o tem bomo obvestili tudi uporabnika, katerega objava je bila cenzurirana, prav tako pa bomo vidno označili, kaj ali kateri del je bil odstranjen."

V izjavi so še zapisali, da se Twitter vendarle ne bo širil v vse svetovne države, saj se "nekatere države toliko razlikujejo od naših idej, da na njihovem trgu preprosto ne moremo obstajati". Twitter je recimo blokiran na Kitajskem, saj je tam veliko bolj priljubljeno socialno omrežje Weibo.

Twitter, je marca 2006 ustanovil Jack Dorsey, socialno omrežje pa je začelo delovati štiri mesece kasneje. Njegova priljubljenost je naglo rasla, leta 2011 je imel že 300 milijonov uporabnikov. Sedež podjetja Twitter Inc. je v San Franciscu, podružnice pa ima tudi v New Yorku.