Združeno kraljestvo in Evropska unija sta teden dni pred iztekom prehodnega obdobja po brexitu dosegla dogovor o prihodnjih odnosih. Foto: Reuters
Združeno kraljestvo in Evropska unija sta teden dni pred iztekom prehodnega obdobja po brexitu dosegla dogovor o prihodnjih odnosih. Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dogovor označila za "pošten, uravnotežen in pravičen" ter v interesu obeh strani, pogajanja pa za izjemno zahtevna. "Dogovor bo vzpostavil trdne temelje za nov začetek s starim prijateljem. Brexit lahko končno pustimo za sabo," je še dejala.

Poudarila je, da dogovor zagotavlja, da bo konkurenčnost na evropskem enotnem trgu ostala pravična. V pogajanjih so zagotovili tudi varnost za evropske ribiče. Dogovor bo zagotavljal tudi sodelovanje na vseh področjih skupnih interesov EU-ja in Otoka, kot so podnebne spremembe in varnost.

"Dogovor je dosežen," pa je na Twitterju sporočil britanski premier Boris Johnson. Dogovor je označil za največji trgovinski sporazum doslej, ki bo kljub "ostrim pogajanjem dober za vso Evropo," poroča BBC.

"Ponovno smo prevzeli nadzor nad svojimi zakoni in usodo" je dejal v nagovoru. Dogovor prinaša stabilnost in gotovost za britansko gospodarstvo, ustvarja ogromno brezcarinsko območje, ob tem pa bo lahko Združeno kraljestvo vzpostavljalo tudi druge dogovore, je še poudaril Johnson.

Bruselj in London sta dogovor sklenila teden dni pred koncem prehodnega obdobja po brexitu konec januarja letos. Dogovor morajo potrditi še države članice Unije, pa tudi britanski in Evropski parlament.

EU in Združeno kraljestvo dosegla dogovor o odnosih po brexitu

Michel: Najboljši izid za državljane in podjetja

Dogovor je v izjavi za javnost pozdravil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Celovit dogovor z našo sosedo, prijateljico in zaveznico je najboljši izid za naše državljane in podjetja," je poudaril in dodal, da je EU v zadnjih letih v pogajanjih z Združenim kraljestvom pokazal enotnost in odločnost.

Zasedanje veleposlanikov držav članic EU-ja, na katerem bodo obravnavali dogovor, je po neuradnih informacijah predvideno za petek ob 10.30. Države članice bodo odločale, ali bodo potrdile začasno uporabo sporazuma.

Evropski parlament bo odločal prihodnje leto

Evropski parlament bo podrobno preučil dogovor, nato pa prihodnje leto odločal o njem, saj "sklenitev v zadnji minuti ne omogoča ustreznega parlamentarnega nadzora pred koncem leta", je sporočil predsednik parlamenta David Sassoli.

Slovenija pozdravlja dogovor

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je v odzivu pozdravilo dogovor. "Dogovor je podlaga za sklenitev ambicioznega in obsežnega sporazuma, ki bo med drugim določil preferenčno obravnavo Združenega kraljestva kot trgovinskega partnerja ter sodelovanje na področjih notranje varnosti, koordinacije sistemov socialne varnosti in prometa," pojasnjujejo na MZZ-ju.

Dogovor bo omogočil tudi ureditev in upravljanje novega režima za dolgoročno sodelovanje in poslovanje držav članic z Združenim kraljestvom "na skupnih vrednotah in načelih proste in pravične trgovine, zaščite pravic posameznika in pravne države, varstva delavcev, potrošnikov in okolja".

Opozorili pa so, da bodo spremembe v poslovanju z Združenim kraljestvom zaradi tesne povezanosti z EU-jem nastopile praktično na vseh področjih sodelovanja, tako za posameznike kot tudi za gospodarske subjekte.

Ena izmed ključnih točk dogovora je bilo ribištvo. Foto: EPA
Ena izmed ključnih točk dogovora je bilo ribištvo. Foto: EPA

Evropske države pozdravile dogovor, Španija opozarja na Gibraltar

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred tem sporočila, da se bo Nemčija lahko hitro izrekla o podpori: "Nemška vlada bo podrobno preučila dogovor, a ne začenjamo z ničle, saj nas je Evropska komisija obveščala o poteku pogajanj." Srečanje nemškega ministrskega kabineta je predvideno 28. decembra.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da sta se "enotnost in trdnost" EU-ja obrestovali, saj sta privedla do uspešne sklenitve dogovora, ki je ključnega pomena za zaščito evropskih državljanov, ribičev in proizvajalcev.

Španski premier Pedro Sanchez je dogovor pozdravil kot dobrodošel, a dodal, da se morata Madrid in London še naprej pogovarjati o statusu Gibraltarja.

Dogovor so pozdravili tudi italijanski premier Giuseppe Conte, nizozemski premier Mark Rutte, portugalski premier Antonio Costa ter hrvaški premier Andrej Plenković.

Škotska: Dogovor ne bo nadomestil odvzetega z brexitom

Irski premier Micheal Martin je dogovor označil kot "najmanj slabo različico brexita za Irsko" in ga pozdravil kot dobrodošel razvoj, ki bo tlakoval pot dobrim odnosom v prihodnjih letih. "Čeprav bomo v EU-ju pogrešali Združeno kraljestvo, to, da imamo zdaj dogovor, pomeni, da se lahko osredotočimo na to, kako bomo upravljali dobre odnose v prihodnjih letih," je tvitnil.

Škotska premierka Nicola Sturgeon pa je dejala, da je napočil čas, da Škotska postane neodvisna evropska država. Spomnila je, da se brexit dogaja proti volji Škotske. "Ni dogovora, ki bi nadomestil, kar nam je bilo odvzeto z brexitom," je tvitnila.

Zbližanje stališč v zadnjem dnevu

Britanski premier Johnson in predsednica Evropske komisija Ursula von der Leyen sta bila v zadnjih dneh pogosto v stiku. Foto: Reuters
Britanski premier Johnson in predsednica Evropske komisija Ursula von der Leyen sta bila v zadnjih dneh pogosto v stiku. Foto: Reuters

Britanski uradniki so v sredo popoldne povedali, da se strani še vedno ne strinjata glede ribištva in drugih vprašanj, vključno z enakimi konkurenčnimi pogoji.

Več virov je nato v četrtek zagotovilo, da so presegli razlike na področju enakih konkurenčnih pogojev, stališča na področju ribištva pa so zelo zbližali, pri čemer naj bi britanska stran precej popustila.

V pogajanja sta se v zadnjih dneh vključila tudi britanski premier Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Združeno kraljestvo je Evropsku unijo zapustilo konec januarja letos, pravila trgovanja pa ostajajo enaka še do 31. decembra.

London sklepa več trgovinskih sporazumov

Združeno kraljestvo je bilo v sklopu EU-ja vključeno v 40 trgovinskih sporazumov z več kot 70 državami.

London je doslej podaljšal 29 teh sporazumov, ki zadevajo 58 držav oz. ozemelj, začeli pa bodo veljati 1. januarja 2021. Nedavno so sklenili sporazuma z Mehiko in Japonsko.

Še zmeraj se Britanci pogajajo z desetimi državami oz. ozemlji. Med njimi so tudi ZDA, Avstralija in Nova Zelandija, ki nimajo trgovinskih vezi z EU-jem.